galéria megtekintése

Félrefellépés

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 06. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Csaknem szívmelengető volt Rogán Antal fellépése. A gazdasági bizottság elnöke nemrég szinte már megdicsérte a bankokat, mert rendben végbement az elszámolás első fázisa. Legalább annyira szívmelengetőek voltak szavai, amennyire sikerélményként könyvelheti el, hogy a kormányfő javaslatára épp most erősítették meg a Fidesz frakcióvezetői pozíciójában. Persze ez a diadal Rogán feltételezhető miniszteri ambícióit figyelembe véve inkább büntetésnek hat.

A bankok elismerésében az volt a szépséghiba, hogy e fellépés egyben félrelépés is, és nem ezért, mert Rogán fideszes létére valami jót mondott a pénzintézetekről. A banksimogató bejelentésbe ugyanis vegyült némi kellemetlenség: Windisch László. Ő, aki az elvben független jegybank alelnökeként, és a pénzügyi felügyelet első embereként odaállt a Fidesz frakcióvezetője mellé, biodíszletnek egy politikai show-műsorba.

Főnöke persze eleget mondta már, hogy a jegybank feladata a kormány gazdaságpolitikájának kiszolgálása, de mindeddig azt hittük, hogy a pénzügyi felügyeleti funkció legalább politika- és pártfüggetlen. Windisch László szereplése viszont azt üzente, hogy dehogyis. A közös fellépéssel egyértelművé vált, hogy az egész elszámolás inkább szolgált politikai célokat, semmint gazdaságpolitikai koncepciót, amelyben esetleg megfogalmazódott az adósok anyagi helyzetének tényleges javítása és az ország árfolyamkitettségének csökkentése.

 

Ami szomorú, mert az elszámolásnak számos pozitív hozadéka is van. Bár a bankok a nyilvánosság előtt végig ágáltak ellene, magukban már belátták: nekik is jobb így. A lakosság közérzetét illetően javított is, meg rontott is, de ma már ez másodlagos. A komikus helyzet akkor ment át igazán bohózatba, amikor Rogán azt fejtegette Windischsel az oldalán, hogy szükség van egy erősebb felügyeletre. Mintha az ilyen nyílt politikai szerepvállalás éppen nem gyengítené a felügyeletet.

– Az összevont felügyelet volt az, amelyik feltárta a mostani brókerbotrány részleteit – tolta kissé túl a dolgot Rogán Antal. Ennek kapcsán reménykedhetünk: a következő közös tájékoztatón a mostani két főszereplő egyszerre ad választ a brókerügyek kapcsán mindeddig nyitottnak számító kérdésekre, úgy, mint az okozott kár nagysága, vagy épp a máig meg nem válaszolt felvetés: hogyan engedhették ezeket a játékokat idáig?

Hogy tudják-e, kik profitáltak a „kisemberek” kifosztásán, és azon, hogy végül minden adófizető közösen áll jót a csalók okozta milliárdos károkért. S ha legközelebb Rogán újra fellép Windisch Lászlóval, kiderülhet, hogy mi a Quaestorban tartott, majd a bukás előtti utolsó másodpercben kivett milliárdok története? Vagy az, hogy Varga és Fazekas miniszter urak városában miként nyúlhatott le a köztiszteletnek örvendő Marcsika húszmilliárd forintot úgy, hogy ez már csak akkor tűnt fel, amikor az asszony árkon-bokron túl volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.