galéria megtekintése

Félmondat hogylétünk felől

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 17. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Nem vagyok kárörvendő, de amikor egy buszmegállóban a hajdani fontos embert megláttam nejlonszatyorral a kezében a többiek között álldogálni, elöntött valami furcsa melegség, s megfejthetetlen, ez a mámoros érzés honnét érkezett. Az isteni igazságszolgáltatásban nem hiszek. Az emberiben sem. S na lám, ez az alak mégis megbűnhődött végre: valamikor fekete luxusautó hozta-vitte magas hivatalába, most meg a helyi járatot várta, s aggódva nézett egy bizonyos irányba.

Láttam őt hajdanán magas pulpitus mögött, maga volt a gőg és pöffeszkedés. Úgy tűnt akkoriban, hogy páncélba öltözött. A politikai hatalom fémes állaga óvta testét, arca elé sisakrostélyt eresztett a viselt pozíció: megközelíthetetlen volt a tekintete. A keményen taposó szar emberek közé tartozott, s folyton egy bizonyos irányba nézett: felfelé. Hiszen fölötte magasodtak különböző hatalmasok. Őket leste. Nem lefelé tekintett, alulra, a társadalom mélyebb bugyraiba, honnét a vakszerencse és az egyéni taposómunka néhány ciklusra kiemelte. Lefelé nem látott soha. De oldalra se.

Tán ez okozta vesztét: nem volt eléggé körültekintő, amikor a helyére leselkedő ifjútörökök seregét mérte fel. Hasznos ember volt amúgy. A gazdáinak legalábbis. Hiszen mellébeszélt ugyan, de soha nem beszélt kifelé. Lojális volt a végsőkig, mert ez volt az elvárás. Megérezte az idő szavát. Semmi más nem számít, csak a hűség. A szakértelem, empátia, emberség, az mind smafu. Arcunk megőrzése fenn, a nyeregben, úgy tűnik, nem feladat.

 

Láttam őt egyszer a nagy emberek legnagyobbikára várakozni a városháza előtt. Odavárták a nagy emberek legnagyobbikát a városháza elé, s ott toporgott a nagyszámú fogadóbizottságban keményen dolgozó szar emberünk. Láttam rajta, hogy ideges, feszült, nyugtalan, s már-már megsajnáltam érte. Hiszen ilyen kiszámíthatatlan helyzetekben, amikor a nagy emberek legnagyobbika méltóztatik alattvalói körében megjelenni, egy lojális alattvalónak résen kell ám lennie.

Kácsor Zsolt korábbi írásai

Március 13: „Éhen fogunk dögleni”

Március 13: A Jobbikban a szex sem megy csak úgy

Március 10: A függöny mögött

Március 5: „Itt a gyilkos”

Március 3: Ezek itt köpnek

(Kácsor Zsolt összes Népszabadságban megjelent cikkét itt érhetik el.)

Helyezkedni kell annak érdekében, hogy a különlegesen védett gépjárműből kiszálló legnagyobb ember közelében lehessen maradni. Ez fontos. Hiszen leeshet tőle egy-egy kézfogás, egy odavetett mosoly, netalán egy félmondat hogylétünk felől. S ha szerencséje van a lojális alattvalónak, tán még közös fotó is készül a nagy emberek legnagyobbikával, mely a megyei lap első oldalára kikerül. Ebből szívós munkával politikai tőke kovácsolható. Elég hozzá egy-két jó helyen elejtett mondat, amit avval lehet kezdeni, hogy beszéltem a minap, kérlek, a kegyelmes úrral egy fogadáson...

Nem tudom, mi történhetett a hajdani fontos emberrel, hogy a pixisből hirtelen kiesett, s a nyeregből, hopp, le a földre. Beszélik, hogy korrupt volt, s keményen dolgozott saját zsebre. De nem hiszem, hogy ez okozta vesztét. Elvégre körülötte mindenki ezt csinálja. Kinek szúrna ez felsőbb körökben szemet? Nem tudom, hogy mit követett el, de abban a tömött buszmegállóban már a tartásán is látszott, hogy megbűnhődött érte. Szegény, meggörnyedve állt. Csak amikor feltűnt a busz, a gerince akkor egyenesedett ki végre. Igaz, késve. Kissé megkésve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.