galéria megtekintése

Felelősek vagyunk a jemeniekért

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.

Adama Dieng, Jennifer Welsh

Az ENSZ legfrissebb becslése szerint körülbelül 2000 civilt öltek meg Jemenben 2015. március 26. óta a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció és a húszik, valamint a két fél szövetségesei közötti harcokban. Habár mindkét fél felelős a civilek haláláért, mégis, a jelentések szerint az áldozatok többsége a szaúdi koalíció által végrehajtott légi csapások következtében vesztette életét.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkára rendszeresen kérte a feleket, hogy tartsák be a nemzetközi humanitárius jogban foglalt kötelességeiket a civilek védelme érdekében. Ennek ellenére a jelentésekben továbbra is a nemzetközi humanitárius jog elleni folyamatos és egyre súlyosabb támadások szerepelnek. Például az emberi jogi szervezetek úgy találták, hogy azok a támadások, amelyeket a húszikat támogató erők július 19-én Áden civilek lakta környéke ellen indítottak, háborús bűncselekménynek számítanak. Az áldozatok nagy számban a kiszorított al-Muhamasheen közösséghez tartoztak. Az emberi jogi szervezetek azt is megkérdőjelezték, hogy miként válhatott katonai célponttá az a lakótelep Taizzban, amelyet július 24-én lebombáztak, és ahol legalább 73 civil vesztette életét.

A tények riasztóak: idén március óta 207 civil építményt romboltak le részben vagy teljesen. Megütött minket a nemzetközi közösségnek, különösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának hallgatása a konfliktusnak a jemeni emberek életére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A harcok elviselésén felül a civil lakosság most a konfliktus következményeként kialakult egyre szörnyűbb humanitárius helyzettel találja szemben magát. Számos kormányzóság ostroma lehetetlenné tette, hogy az alapvető élelmiszerek eljussanak a civilekhez, és a jelentések szerint a légi csapások helyi piacokat és élelmiszerrel megrakott teherautókat is céloztak. A jelentések azt sugallják, hogy néhány esetben az élelmiszerekhez való hozzáférés korlátozását katonai stratégiaként használhatták egy olyan országban, amely már eddig is a világ egyik legszegényebb és legkevésbé fejlett országa volt. Ha a felek nem kötelezik el komolyan magukat az erőszak befejezése mellett, és nem teszik lehetővé a humanitárius segítség beengedését, valamint nem egyeznek meg a konfliktus békés megoldása felé vezető lépésekről, akkor valószínűleg a helyzet tovább romlik majd, és súlyosbítja a civilek szenvedését.

 

Ahogy a harcok folytatódnak, a törzsek és közösségek is csatlakoznak valamelyik oldalhoz, amely félő, hogy olyan identitásbeli megkülönböztetéshez vezet, amely a konfliktusban részt vevő felek narratívájának részévé válhat. Az úgynevezett Irak és Levante Iszlám Államának (ISIL) jemeni ága és az al-Kaida az Arab-félszigeten (AQAP) kihasználják a biztonsági vákuumot Jemenben, hogy tovább növeljék befolyásukat és hatalmukat a térségben. Szektariánus magyarázatokat használnak arra, hogy igazolják az általuk elkövetett szörnyűségeket. Ennek eredményeként növekszik annak kockázata, hogy a civilek, különösen a Jemenben és a környező országokban élő kisebbségek identitásuk miatt célponttá válnak. Július 29-én a kelet Szanaában lévő Al Faydh Alhatemy mecset elleni, kocsiba rejtett bombával való támadást az ISIL vállalta magára. A mecsetet leginkább az iszmaili síita kisebbség látogatja, akiket az ISIL bosszúból támadott meg, mivel állítólag támogatják a húszikat. A folyamatos és egyre növekvő lokalizált erőszak egy olyan forgatókönyvhöz vezethet, amely szerint identitásuk alapján egyes közösségek is belekeveredhetnek a harcokba.

A 2011-es felkelések óta a jemeni emberek határozott erőfeszítéseket tettek azért, hogy egyet nem értésüket politikai párbeszéden keresztül oldják meg. Ennek ellenére ezt a megoldást most komoly próba elé állították. A konfliktusban részt vevő feleket emlékeztetni kell a nemzetközi humanitárius jogban foglalt kötelezettségeikre a civilek védelmét illetően. Felszólítjuk a feleket, hogy sürgősen tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák az erőszak és szektariánus megtorlások fellángolását. A médiának kötelessége távol tartania magát az identitáson alapuló megosztottság szításától, ami helyett a különbözőség iránti tiszteletet kellene népszerűsítenie. A nemzetközi közösségnek kötelessége megvédeni a lakosokat a népirtástól, a háborús bűncselekményektől, az etnikai tisztogatástól és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményektől; valamint mindent meg kell tennie, hogy ennek a kötelezettségének eleget tegyen. A jemeni feszültségek elterjedésének regionális biztonsági következményei is lehetnek, amelyet a nemzetközi közösség nem hagyhat figyelmen kívül és nem is becsülhet alá. Közösen kell előtérbe helyeznünk a jemeni civil lakosság védelmét, amennyiben el akarunk kerülni egy katasztrófát a régióban.

Adama Dieng, az ENSZ-főtitkár népirtás megelőzéséért felelős különleges tanácsadója

Jennifer Welsh, az ENSZ-főtitkár védelmi felelősségvállalásért felelős különleges tanácsadója

További információ: http://www.un.org/en/preventgenocide/adviser/

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Ezt már olvasta?

A szerk.: Víz! Víz! 

Révész Sándor: Az elnöki küldetés 

Lakner Zoltán: Gyömbértea 

Hargitai Miklós: Döntenek a civilek 

Tanács István: Két kislány 

További publicisztikák: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.