galéria megtekintése

Felcsút

4 komment

A szerk.

Torgyán József annak idején még Tállyára fókuszált, a tokaj-hegyaljai települést nevezte Európa közepének. Hogy miért pont Tállya? Mert neki azt mondták földrajzosok. (Persze, nem az, hiszen Európának nincs biztos határa keleten, ezért közepe sem lehet.) Ő azért észnél volt, és nem Európa középpontján, hanem a budai Tállya utcában építkezett.

Orbán Viktor minőséget váltott. Ahol ő van, ahol ő felnőtt, az lesz az ország közepe. Ebben legalább van logika. Ízlés helyett is. Ijesztő látni, amint egy politikus eléri, hogy az ő faluja elkezdjen kacsalábon forogni, és hozzá – mint libáknak a nyakukon lemasszírozott tápot – még nekünk kelljen lenyelni, hogy alkotást támadó cinikus mindenki, aki szót emel.

Mert úgy érzi, kínos még csak könyvelni is, hogy előbb egy minden földi jóval ellátott futballakadémia, majd egy hozzá tartozó, Monacóba illeszkedő stadion épül a miniszterelnöki faluba, a szomszédban kivirágzik az arborétum (ez jó!), a kettő között pedig immár hetykén szaladgál a kisvasút.

 

Humánpolitikai rá­adásként pedig a kincstárnok, a felcsúti polgármester lassan az ország első emberei közé gazdagodik. Eközben a monumentális rendszerben a hozzáadott, mindenki más számára is szolgáló érték körülbelül egy Felcsúton nevelt futballista, aki most a Werder Bremenben időnként beáll cserének a végére.

Nehéz a Matolcsy-alapítványos időkben a közpénz (az unióé­ is az) becsületéről hitelesen még bármit mondani, nem is ezzel próbálkozunk. Csak annyival, hogy úriember ilyet nem tesz. Nem társaságképes. Nem köztársaságképes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.