galéria megtekintése

Feketék, fehérek

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 19. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Elég egy meggondolatlan mozdulat. Vagy gyanúsan közlekedni. Túl lassan vagy éppen túl gyorsan. St. Louis egyik külvárosában, Fergusonban Mike Brown az út közepén ment, amikor szembetalálkozott a rendőrjárőrrel. Hogy pontosan mi történt, azt tíz nappal a tragikus eset után sem tudni. Azt viszont igen, hogy a nagydarab fekete fiúra a fehér rendőrjárőr hat lövést adott le, ebből kettő a fején találta el a tizennyolc éves Brownt. A rendőrjárőr nem tudta, hogy a lelőtt fiú korábban fizetés nélkül távozott egy doboz szivarral, úgy, hogy közben – a bolti kamera tanúsága szerint – jókorákat taszított a tulajdonoson.

Mike Brown halálából nemzeti ügy lett az Egyesült Államokban. És szimbólum, a rendőri brutalitás újabb jelképe. Azé, hogy Fergusonban hiába élnek többségben az afro-amerikaiak, a hatalom alapvetően a fehérek kezében van. Fehér a polgármester, fehér többségű az iskolákat felügyelő testület. A több mint ötvenfős helyi rendőrségnél pedig mindössze három fekete szolgál. Amerikának ugyan fekete elnöke van, lenn Délen, és persze nem csak ott, az előítéletek tovább élnek. A fekete továbbra is veszélyes (bőr)szín.

Fergusonban immár a nemzeti gárdát vetik be, hogy megfékezzék a zavargásokat, a fosztogatásokat. Amikor 1963 nyarán egy másik déli államban a nemzeti gárdát vezényelték ki, a katonáknak a köpködő, szitkozódó fehér csőcseléket visszatartva kellett biztosítaniuk, hogy két afroamerikai diák tanulhasson az Alabamai Egyetemen. Jó ötven éve a szegregáció, az embereket a bőrük színe alapján megkülönböztető gondolkodás ellen kellett fellépnie a fehérekből álló katonai egységeknek. Most törő-zúzó fekete fiatalokkal néznek farkasszemet a különböző etnikumokat, fehéreket, feketéket, latinókat felvonultató alakulatok.

 

Fél évszázada kézzelfogható volt, hogy mi ellen küzdöttek az amerikai polgárjogi mozgalmak. Ma a problémák sokkal bonyolultabbak, az urbanizációs és gazdasági egyenlőtlenségek, a széteső családok mind-mind belejátszanak. Ötven évvel ezelőtt a fekete közösségnek volt köztiszteletben álló vezetője. Ma senki sincs, aki a néhai Martin Luther King tekintélyével rendelkezne. Barack Obama sem.

– Mi az, Bagdadban vagyunk? – fakadt ki a The New York Times publicistája annak láttán, hogy katonai rohamfelszerelésben, páncélozott járművekkel, a tömegre irányított toronygéppuskákkal vonultak fel a rendfenntartók. Mindez még a 2001-es terrormerényletek következménye: a rendőri erők Amerika-szerte háborúra készültek fel.

Fergusonban azt is panaszolják, hogy a (fehér) rendőrök a feketéket aránytalanul nagy számban állítják meg közlekedési kihágásokért. Az önkormányzat számára a pénzbüntetés az egyik fő bevételi forrás.Ha az autót behelyettesítjük kerékpárral, roppant közelinek tűnik a módszer. Zavargások, páncélautók, toronylövészek szerencsére nincsenek. Martin Luther King-szerű közösségi vezető sincsen. Pedig nagyon kellene.

USA

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.