galéria megtekintése

Fekete lyuk

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 02. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Jaj” (Babits Mihály)

„Találkoztam az emberrel, aki látta Torgyán József pornóújságjait – erről akartam mesélni, rendesen elterveztem, hogy mikor megnyikordul az ajtó, minden szempár rám szegeződik, kivárok, a pupillák szép kövér kérdőjelekké görbülnek, mire én az ablak felé fordulok, mintha lenne hová nézni a Magdolna negyedbeli, udvari kétszobásból éjjel, fittyet hányva a kérdőjelekre még pár másodpercig, majd amikor már tapintható lesz a felém áradó várakozás, jöhet az antré, aminél hatásosabbat hirtelen tényleg nem tudtam volna elképzelni: találkoztam az emberrel, aki látta Torgyán József pornóújságjait.

Aztán idefelé megnéztem a kormányablak-köszöntő óvodások videoklipjét a buszon, és megváltozott terv. Először felröhögtem, hogy hát ilyen nincs, hát ez mi már, aztán meg arra gondoltam, hogy a zokogás mennyivel adekvátabb reakció volna. Mert érted, a fidelitasos hülyéken még majdnem önfeledten tudok nevetni, azok már felnőttek, nekik már tök mindegy. És azt is tudom, hogy ennek a rezsimnek a legnagyobb szüksége a robotokra van, a droidokra, vagy inkább a bólogató, agymosott idiótákra, tényleg, értem, de ha óvodások köszöntik a kurva kormányablakot, akiknek még az sem adatik meg tehát, hogy mintegy önállóan, szabad akaratukból kezdjenek elhülyülni, az para.

 

Mert az már nem a hülyeségről szól, nem arról, hogy például Eritrea elég kiváló, elég dolgos, elég frankón elnyomott népe a bábolnaiak és Szijjártó Péter pajtás jóvoltából, a Déli Nyitás elnevezésű bohóctréfa keretében keltetőtojásokat meg naposcsibéket kap. Az már komcsi tempó, az már náci tempó, politikai pedofil tempó, és ami a legrosszabb talán, hogy valószínűleg nem felülről, hanem belülről diktált tempó, igazodási kényszer, és ha egy helyen megtörténik, akkor több helyen is, és akkor esetenként legalább egy, vagyis összesen több ember is akad, aki lefekvéskor, miután kikapcsolja a tévét és egyedül marad gondolataival, azt tudja mondani magának, hogy ez így rendben.

És akkor arra gondoltam, hogy én ebből többet, köszi, nem. Biztos találok majd valami szép és olcsó tengerparti helyet, kifutófiú leszek vagy szuvenírárus, de innen el. Aztán eszembe jutott, hogy egy párhuzamos univerzumban talán minden jobb, de ez sem vigasztalt igazán, mert valószínűleg végtelen sok párhuzamos univerzum létezik, és akkor vagy jobb, vagy nem. És akkor biztos létezik egy olyan parallel valóság is, ahol mondjuk Papcsák Ferenc vagy Habony Árpád a miniszterelnök. De egy olyan is, amiben nem is tudom, kik ezek az emberek, talán valahol Szabolcsban pultosfiúk, a nyírlugosi Kispista kocsma vezető művészei.

És ez a sok lehetőség, a lehetőségek végtelen tárháza, ez azért megnyugtatott végül, és akkor az is eszembe jutott, hogy talán mégsem kell elmenni szuvenírárusnak, úgyis mindegy, mert a svájci Nagy Hadronütköztetőben fekete lyukakkal kísérleteznek, és ki tudja azt garantálni, hogy nem szabadul el az egyik, és nem tűnünk el mindannyian, az óvodásokkal meg a külügyminiszterrel együtt egy fekete lyukban? És akkor ide most tudnám is kötni az embert, aki látta Torgyán József pornóújságjait, ha érted, hogy mondom, de arról mégis inkább majd máskor.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.