galéria megtekintése

Fegyverbe!

8 komment


N. Kósa Judit

Most épp Pongrátz Gergely áll ballonban, kezében revolverrel a Blaha Lujza tér sarkán. Állt már ott Dózsa László is davajgitárral meg Wittner Mária puskával, megszokott a látvány. A három emelet magas forradalmárok egyként vallják Máraival: „Egy nép azt mondta: elég volt!” (Mondjuk, Márai tett idézőjelet, viszont nem alkalmazott felkiáltójelet, de ezt most hagyjuk.)

Ballag az ember a Rákóczi úton, felnéz a Blaha sarkára, igen, a nép azt mondta, elég volt, mutassuk meg Brüsszelnek. Megrázza a fejét. Az egy másik nóta.

Másik nóta? Dehogyis. A legkevésbé sem véletlen, hogy a két október a szemünk előtt csúszik össze szóhasználatban, hangulatban, képi megjelenésben. A szabadságharcos retorika a maga durván leegyszerűsítő történelem- és világszemléletével lassan az életünk minden részletét meghatározza: miért pont egy nemzeti ünnep maradna ettől érintetlen? A magyarság harcolt Európa ellen már a kalandozások idején, önmaga ellen a kereszténység felvételekor, a nyomába lépő keleti barbárok ellen a tatárjárás két véres esztendejében, a török megszállók ellen – na jó, ezen a ponton inkább ugorgyunk. Rákóczi harcolt, Thököly küzdött, Kossuth háborúzott, Tisza István egyenesen világháborút vívott, Horthy kormányzó urunkról már nem is beszélve. És akkor eljött 1956, amelynek Schmidt Mária propagandagépezete olvasatában egyetlen említésre méltó történelmi öröksége van: a fegyveres ellenállás, azok a gyerekek és felnőtt felkelők, akik lőfegyverrel vagy Molotov-koktéllal keltek hazájuk védelmére.

 

Mivel egyre kevesebben vannak már közöttünk, akik felnőttként eszméltek ’56 októberének robbanásszerű változásaira, valószínűleg nem is zavar igazán sokakat, hogy ez az évforduló is lesüllyed az egyjelentésűvé mállott közös napok közé. Márciusi ifjak, munkásmajális, tűzijátékos szentistván, ipari tanulók géppisztollyal, végül a szeretet ünnepe. Arra, hogy ’56-ban a horthysta, majd rákosista diktatúra tapasztalatából okulva ki mit gondolt demokráciáról, köztársaságról, Európáról és függetlenségről, jobb nem túl sok szót vesztegetni. A fegyveres felkelő egyszerűbb és jóval érthetőbb történelmi képlet.

Ami persze így súlyos hamisítás, de hát jószerével minden az, ami ma ránk zuhog a kormánypropagandából. Hogy mit és miért üzenünk Brüsszelnek, meg hogy kik az illegális bevándorlók és mi Európa megoldása a problémájukra, az talán szofisztikált üzenetként jut el az adófizető állampolgárokhoz? Látjuk, hogy nem – de azt is látjuk, hogy a hazugság már sok helyütt működni kezd. Október másodikán majd feladjuk levelünket az EU címére, és másnaptól a kampány magasabb fokozatba kapcsolhat: új, kiteljesedett értelemmel áll majd előttünk a közelgő ünnep plakátja. Az aktuális puskás ember hatvan év előttről, a kép felirata pedig a képünkbe ordítja: „Egy nép azt mondta: elég volt!”

Amit elég sokszor, elég hangosan mondanak, az bármilyen ordas csúsztatás legyen is, a fejekben előbb vagy utóbb ténynek mutatja magát. Mi pedig kétségbeesetten hajtogathatjuk a magunk igazságát. A menekültek nem illegális bevándorlók. ’56 lázadói egy normális országban akartak élni.

A szabadságharc, ahogy Orbánék vívják, önnön gyengeségünk rabjává tesz a saját hazánkban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.