galéria megtekintése

Fecsegjünk a jogállamról

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 24. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Baj van Orbán Viktorral, tudják ezt sokan Magyarországon és még többen Brüsszelben, Berlinben, Párizsban vagy Stockholmban. Elég kinyitni az európai lapokat, ott sorjáznak a tudósítások a kétharmad legújabb arcátlanságairól. És akkor tessék, összeülnek az uniós külügyminiszterek, ott hever asztalukon a javaslat, hogy „találjuk már ki, mit csináljunk a tagállamokkal, amelyek kukába hajítják a jogállamiságot” (érti mindenki, hogy kiről van szó), mire azt bírják kiötleni, hogy politikai párbeszédet indítanak a témáról. Ja, azon még töprengenek, hogy félévente vagy csak évente tartsanak-e ilyen remek párbeszédet.

Tudom én, hogy az EU malmai lassan őrölnek; húsz éve követem figyelemmel ezt a szervezetet, amelynél fontosabb és hasznosabb intézményről nem hallottam Európa történetében. Mégis ilyenkor fáj a szívem. Mert emlékszem, hogy amikor 1997 és 2000 között brüsszeli tudósító voltam, másról sem tudósítottam, mint a tengernyi feltételről (a demokráciától az átláthatóságon és a jogállamiságon át a piacgazdaságig), amelyek teljesítése nélkül még csak vissza sem köszönnek nekünk, nem hogy felvennének. S akkor ezt nem is nagyon bántuk, mivel tudtuk, hogy a csatlakozás után végérvényesen, visszafordíthatatlanul szabad, demokratikus köztársasággá válik Magyarország.

A felvizezett javaslatot tovább vizező külügyminisztereket most az sem hatotta meg, hogy a téma beterjesztője, az olasz EU-elnökség azzal érvelt: az unió hitele forog kockán. „Az európai polgárok azon gondolkodnak, hogy a jogállamiság terén miért vagyunk olyan szigorúak a tagjelölt országokkal, majd miután csatlakoznak,miért nem teszünk fel nekik egyetlen kérdést sem a jogállamiságról.” Az olasz Európa-ügyi miniszter szavai ezek. Csak hát az európai polgárok nincsenek jelen, amikor Brüsszelben a döntéseket hozzák, ezért tiltakozni sem tudnak, hogy ebből vagy abból végképp elegük van.

 

A történet szépsége, hogy a renitens EU-tagok megfegyelmezése jó ideje terítéken van már, az Európai Bizottság idén tavasszal elő is rukkolt egy konkrét kezdeményezéssel. (Elrettentő brüsszeli kódneve jogállamisági mechanizmus, és a lényege, hogy az eddiginél mélyebben vizsgálná a kilengéseket, és határozottabban figyelmeztetné a vétkeseket. Mert a szintén rémes nevű kötelezettségszegési eljárások láthatóan nem sokat érnek.) S hogy lelkesen tapsikolt-e a fő döntéshozó szerv, a tagállamok kormánytagjait tömörítő tanács? Nem tapsikolt. Ehelyett volt kedves közölni, hogy az Európai Bizottság túllépte a hatáskörét, köszönjük, viszontlátásra.

Nincs új a nap alatt Brüsszelben, az elmúlt húsz évben ezt is megtanultam – és íme, ezúttal sem kell csalódnom. Az EU-tagországok kormányai irtóznak attól, hogy bárki beleszóljon a dolgaikba, és hogy ezt elkerüljék, inkább ők sem szólnak semmit, akármi történjen is a szomszédban. Ha mégis csalódtam, csak azért, mert elhittem, amit az utóbbi időkben annyiszor szajkóztak a mindenekfeletti európai értékekről. Talán kell még húsz év, és ez sem fog már zavarni. Addig is – félévente, évente – beszélgetünk egy jót a jogállamiságról, végtelenül tanulságos lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.