galéria megtekintése

Fát nevelek

6 komment


Gergely Márton

Amikor Mark Zuckerberg és Priscilla Chan elsőszülött gyereke a világra jött, a büszke szülők bejelentették, szinte egész vagyonukat a következő generációk jólétének szolgálatába állítják. Úgy döntöttek, Facebook-tulajdonhányadukat apránként pénzre váltják, és átviszik egy olyan családi vállalkozásba, amelynek célja az emberiséget sújtó öt leggyakoribb betegség leküzdése és az oktatás területén a globális esélyegyenlőség megteremtése.

Nemes célok, mégis hadakozom a gesztussal, amióta bejelentették. Sascha Lobo berlini blogger segített megérteni, mi zavar. Zuckerberg lányához írt levelét az a „kaliforniai ideológia" hatja át, amelyet 1995-ben fogalmazott meg Richard Barbrook és Andy Cameron. Ezek szerint a Szilícium-völgy cégvezetőinek világképe a hippimozgalom emberszeretetére és elfogadására épül, ami nagyon helyes, ám ezzel párhuzamosan mélyen hisznek a szabad piac eszméjében és a technológia mindenhatóságában. Szépen csengő célkitűzés, hogy a gyerekek azonos esélyekkel induljanak, bárhol is szülessenek, de mi lesz a mérce a versenyfutásban? És eljön majd a pont, amikor ki lehet szállni? Különben is, mennyi az, amennyi már elég? – kérdezi egy ideje Robert és Edward Skidelsky.

Azt írják, hogy az ember a középkori vallásosságát munkamániára cserélte, és míg látja a hit révületében életüket elpazarló ősök tévedését, saját önpusztítását észre sem veszi. Ha valaki azt mondja, a célja, hogy minél több pénzt keressen, az olyan, mintha én azért ennék, hogy minél kövérebb legyek – írja a két angol egyetemi tanár. És ez nemcsak egyénre, de társadalmakra is áll.

 

Pár héttel Max Zuckerberg érkezése után távozott Douglas Tompkins. Az Esprit és a The North Face világcég alapítója egy kenubaleset következtében halt meg Chilében. Ő az elsők között volt, akik nagyvállalkozókként hátat fordítottak a fogyasztás állandó növelésére épülő gazdasági modellnek. Bár már korábban ráíratta az előállított ruhák címkéjére, hogy azokat csak akkor vegyék meg, ha nélkülözhetetlenek, felismerte, ennek ellenére is részese a felesleg egyre gyorsuló termelésének, ezért a nyolcvanas évek végén kiszállt cégeiből. Pénzét nemzeti parkok létesítésére költötte. „Miután a technológia létrehozott egy problémát, sokan úgy gondolják, az hozhat megoldást, ha egy újabb technológiát fejlesztenek ki, de ezzel egyre kiszolgáltatottabbá tesszük magunkat" – magyarázta Tompkins, aki a mobiltelefonban és internetben is csak rontást látott.

A Föld történetében szemhunyásnyi időre képesek voltunk a technika segítségével megnövelni várható élettartamunkat, cserébe kiirtottuk az erdőket, kipusztítottunk növény- és állatfajokat és tönkretettük a klímát. A teljes lemondásról azonban könnyebb prédikálni, ha valaki aktív élet után nyugdíjas éveire dollármilliókkal távozik.

Tompkins lesújtó ítélete és Zuckerberg optimizmustól duzzadó levele között nem telt el három hét sem. És én egy kicsit zavarban vagyok. Mit kívánjak gyerekeimnek, és hogyan kellene élnem, hogy annak teljesüléséhez hozzájáruljak? Az biztos, pár éve, amikor az ­első fiam megszületett, elültettünk egy fát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.