galéria megtekintése

Farkasvakság

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 14. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Most mindegyik vesztes teljes gőzzel kezdi keresni a nép hangját. Eszükbe sem jut, hogy talán a nép nem hallotta az ő hangjukat. Mert nem volt nekik. Vagy legalábbis nem eléggé üde, érces, mindenki mástól különböző, a zajban jól kivehető. Mesterházy Attila állapotukat farkasvakságként jellemezte, ami szürkületben, félhomályban okoz látási zavarokat, de sajnos ebben az esetben – jó, ha tudja – a nappali fény sem javított politizálásukon. (Mellékes lábjegyzet: ez a betegség nem gyógyítható.)

Bajnai Gordon szerint a választóknak egyszerűen nem tetszett az ajánlatuk. Gyurcsány Ferenc továbbra is a polgárosodás, a Nyugathoz tartozás híve, a vereségből mindössze azt a konklúziót vonta le, hogy az emberek nem ébredtek rá az ellenkező irány hiábavalóságára, veszélyeire. Zárójelben megjegyzem, hogy még a vegytiszta populizmus sem aratott túl nagy sikert, hiszen ennek ellenzéki sámánjai – Schmuck Andor és Szili Katalin – szintén alapos vereséget szenvedtek, pedig utóbbit a kampányhajrában még a pártfüggetlen MNB-elnök is fogadta elképzeléseinek komolyságát reprezentálandó.

A választáskor nemcsak az derült ki, hogy az összefogás szereplői gyengék, hanem az is, hogy az összefogás vezető ereje is gyenge. Az, hogy az ország Budapest kivételével narancssárgába borult, egyértelműen jelzi, hogy vidéki szervezeteiket még jobban elhanyagolták, mint korábban – adataik porosak, vagy ami még rosszabb, rózsaszínűek voltak, bázisnak véltek olyan régiókat, amelyek már rég nem azok. 2014 üzenete ismerős, tudniillik ugyanaz, mint 2010-é. Csak most Kelet-Magyarország mellett a Dunántúl leszakadó térségei is távolabb kerültek a szocialistáktól.

 

Kevés hiteles, karakteres, másokat meggyőzni képes emberük maradt talpon, a belső rendrakás kontraszelekciója viszont zömmel másokat futtatott. Az, hogy a szombati választmányi ülésen felröppenhetett valamiféle baloldali rendpárt igénye, mutatja a bizonytalanságot és a rémületet, pedig nem kéne több választási pofont kapni az ébredéshez. A most következő időszakban nem a politikából kéne ügyet csinálni, hanem az ügyekből politikát. Nem kéne lehurrogni, főként nem lenácizni Schiffer Andrást. Az LMP elnöke rosszul fogalmazott, de szerintem arra gondolt, hogy olyan szimbolikus jelenségekkel szembeni tiltakozásban merülnek le az ellenzék akkui, amelyek a szavazatszámláló kalkulátort nagyjából érintetlenül hagyják.

Egyelőre győztes pózban – kordonbontás után a Szabadság téren
Egyelőre győztes pózban – kordonbontás után a Szabadság téren
Móricz-Sabján Simon

Orbán részéről ócska és ismerős trükk a zsidó kártya kijátszása (l. Sukoró) – régóta a Jobbik-módszerrel harcol a Jobbik ellen, a jogos tüntetés (pláne, sajnos) szintén az ő malmára hajtja a vizet. Abban Schiffer téved, hogy az egyik tiltakozás kizárja vagy semlegesíti a másikat. De az, hogy az emberek lényeges, hétköznapi és húsba vágó problémáikra baloldalról halkabb, homályosabb, netán késedelmes válaszokat kaptak, amelyek nem elégítették ki őket, és csak a dacot növelték – igaz.

Az, hogy konfliktusaikat többnyire nem sikerült a demokratikus ellenzék közösen vállalt ügyévé emelni, szintén. Egyszerre kéne meghallani és valamelyest zengőbbé, tisztábbá tenni Magyarország hangját – azt pedig csak konkrét esetekben és helyszíneken lehet. Az így felépített reakciók talán elérik azt az ingerküszöböt, amelyet nehezen lép még át egy önkényesen felállított, torz történelmi jelentést hordozó giccs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.