galéria megtekintése

Farkassal táncolók

6 komment


Murányi András

Visszafogott értelmezések szerint is akad néhány olyan téma Magyarországon, amely tiltakozásért, továbbá vitáért kiált. A sor a törvénykönyvek átírásától a koncentrált tőkeelosztáson át az állampolgári időtöltés újragondolásáig terjed, megannyi embert/csoportot érint, s bár akadnak bőséggel, akik bánatosan emelik fel mutatóujjukat a citált beavatkozássorozat nyomán, ritka, amikor honfitársaink 1. egységbe forrva lépnek fel a nem tetsző döntéssel szemben, 2. vita alakul ki tömegeket érintő kérdésben.

Hát most itt van az ügy, amelyre mindkét pont igaz. Mondom is: Szatyor Miklós pécsi állatkert-igazgató a Tubesen lelőtt egy szökött farkast.

Javaslom persze, hogy ne bagatellizáljuk a témát, hiszen egy állat – pláne egy védett példány – lelövése sosem vicces, ugyanakkor nézzünk magunkba: ha egy jól átírt országban szökött farkas kiiktatása generál kapásból tizenegyezer közösségi teres tiltakozót, továbbá kidagadt verőerű elemzőt és olyan médiabeli történetet, amelyben Soma, a fiatalember meséli el nagy érdeklődésben bízva húsz évvel ezelőtti élményét egy farkastámadás kapcsán, akkor ott még akad kihívás szépen.

 

Legutóbb – egy esztendeje – az úgynevezett internetadó ellen mozdultak meg olyan kitartó intenzitással, hogy a higgadt külső szemlélő komolyan gondolhatta: tényleg annyi dühös ember van az országban, amennyinek a hangja a nem központi médiából átszűrődik. Itt nemzethalál-vízió, ott verbális ácskapocsütésekkel kimért Orbán-kormányzás, amott diktatúrakiáltás, ám a módfelett szépen megfogalmazott konklúziók mögött sehol nem sejlik/sejlett föl semmi: nemhogy egy becsületes performansz, hanem semmi; se ötlet, se vízió, de még egy gondolat se, amelyhez a mégoly elégedetlenek boldogan és hosszú, tömött sorokban csatlakozhattak volna.

Ehhez képest most Szatyor direktor kilő egy farkast, és olyan aktivitást tapasztalhatunk, akárha ellopták volna tőlük a magán-nyugdíjmegtakarításaikat, a trafikjaikat, a jogaikat – jó, bocs, ez mind hülyeség, mert egyikből sem lett semmi; hacsak annyi nem, hogy két trafikos pert nyert a közeli Strasbourgban.

A csöndes pufogás országa lettünk, amelyben a príma hatalomtechnikai mutatványokat elővezető grémium azt tesz, amit jónak lát, a társadalmi ingerküszöböt pedig akkor sem lépi át semmi, ha konkrétan az ember orra előtt történik tulajdona elabrakadabrázása, adója haszontalan továbbpörgetése. Ha ez így rendben van, akkor azt mondom, kellő tisztelettel persze, hogy társadalmilag-politikailag jól maradjunk meg magunknak, s ne kiabáljunk többet; ellenben ha nincs rendben, tessenek jól összeülni/összegyűlni, s véletlenül előremutató gondolatokat kommunikálni, nem utolsósorban megvalósítani.

Tudom, nem könnyű kérés ez, kivált most, amikor egy komplett ország várja hevülten, mit lép a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány elnöke, tromfol-e a Magyar Állatkertek Szövetsége, s egyáltalán: lemond-e Szatyor direktor.

Ehhez képest egy soft húszmilliárdos energiazsebpénz – belátom – maga a tréfa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.