galéria megtekintése

Farkas!

2 komment

A szerk.

Amikor eljön a pillanat, hogy határozott szavakkal kell elítélni a demokrácia szemünk láttára zajló felszámolását, a diktatúra kiépítését, gyakran ütközünk saját korábbi felelőtlenségünkbe. Túl könnyen dobálództunk a szavakkal, és most hiába kiabálunk, legyintenek ránk, mint a farkast kiáltó juhászra.

A török parlament tegnap az államfő akarata szerint megszavazta, hogy 138 tagjának megszűnjön a mentelmi joga. Ezzel a HDP, az országban élő kurdok pártja, amely elsőként harcolta ki a kisebbség képviseletét az ankarai törvényhozásban, 50 képviselőjét elveszti 59 fős frakciójából. A hatalom által bedarált ügyészség terrorszervezet támogatásával vádolja őket. A baloldali szociálpolitikája miatt sok török számára is vonzó HDP-t így mossák össze a PKK-val, a kurd fegyveres radikálisokkal.

Tavaly a parlamenti választás eredménye nem tetszett az elnöknek, Recep Tayyip Erdogannak. Akkor újraélezte a török–kurd konfliktust, és előrehozott választásoktól remélte, hogy a háborútól rettegő nép másodjára már nem engedi a HDP-t a tízszázalékos küszöb fölé. Nem jött be a számítása, így az általa (az alkotmány szel­lemével ellentétesen) irányított kormánypárt nem tudta megszerezni a kétharmados parlamenti többséget, így nem írhat magának új alkotmányt.

 

Most már Erdogan nem bízza a népre vágyai megvalósulását, az ügyészséget küldi előre.

A képviseletüket vesztő kurdok ezzel épp a PKK karjaiba sodródnak. Az ördögi kör bezárul. Orbán némi joggal kéri ki ma­gának, amikor diktatúra kiépí­tésével vádolják. Szavainak súlyt adna, ha most velünk együtt tiltakozna a török jogtiprás láttán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.