galéria megtekintése

Faképnél hagyva

0 komment


Dési András

Okos ember volt Li Kuang-jao, a kevert lakosságú Szingapúrt „örökös miniszterelnökként” ő változtatta át Ázsia egyik virágzó üzleti-kereskedelmi központjává. Európát Li olyan tarkabarka társasághoz hasonlította, amelyik dobszóra próbál egy irányba menetelni. Sok sikert nem jósolt ennek a kísérletnek, a mesterségesen elrendelt egységet működésképtelennek tartotta.

Az elitek által irányított modellként Európa több évtizeden át mégis sikertörténetnek bizonyult. Az alapító atyák elképzeléseit túlnőtte, s a XX. század két tömeggyilkos háborúja után betöltötte béke- és stabilitásteremtő küldetését. Mindenki az Európai Unióba törekedett, a tagságot biztosításként kezelték a külvilág vészes meglepetéseivel szemben és mindenoldalú lehetőségként.

Nagy-Britannia viszonylag későn lépett be az európai integrációba, de tagként is inkább kívülálló maradt. Az együttműködés elmélyítése helyett a szélesítést és a bővítést pártolta, ezzel is fékezve a német–francia páros ambí­cióit. A britek most olyan helyzet elé állították az Európai Uniót, amire ez a szervezet nincs trenírozva. Faképnél hagyták. S ugyan a szakítás hosszú folyamatnak ígérkezik, de ez nem színházi főpróba, amelynek bakijai a premierig még kijavíthatóak.

 

A Brexiten ezzel együtt kár tovább keseregni. Érdemesebb esélyként felfogni, hogy Európa végre kitalálja magát. S leginkább azt, hogy mivel szerzi vissza az emberek bizalmát. Mert e tekintetben súlyos a deficit, különösen a gazdasági és a menekültválság kitörése óta. Ahogy a csúcsokon nem vettek tudomást a mélyben kavargó félelmekről és tévhitekről, a szuverenitás védelmezői előszeretettel prezentálták a kialkudott kompromisszumokat Brüsszel diktátumaként.

Tovább ez így nem mehet, a korrózió már megtette hatását. A mag-Európa két meghatározó országában, Hollandiában és Franciaországban is népszavazásra akarják vinni a populista pártok az EU-tagság kérdését. A mélyen megosztott társadalmakban a polgárok szavazatát a felháborodás, a düh, az elkeseredettség motiválja. Az Euró­pai Unió csak ott népszerű, ahol a kisebbik rossznak tartják. Például az orosz befolyástól tartó Baltikumban. Vagy azon kelet-európai országokban, ahol a brüsszeli mumustól érkező pénzek létfontosságúak a nemzetgazdaságok számára. Vagy ahol a folyamatosan ócsárolt uniós hatalmi központ még mindig hitelesebbnek számít, mint az adott ország korrupt, arrogáns politikai elitje.

A problémákra azért is mielőbb választ kell találni, mert az Európai Unió egyre élesebb nemzetközi versennyel és romló külső feltételekkel néz szembe. Az Egyesült Államok figyelme a XXI. század erőközpontja, Ázsia felé fordul. A migrációs nyomás viszont a földrajzi közelség miatt Euró­pára irányul. A bővítés többé nem hatékony ellenszer: ha 28 országot nem sikerült egy irányba terelni, még többet miként lehetne. Pedig szükség lenne olyan hangra, amely képes összefogni, motiválni. S nem dobszóval, mert az rosszat sejtet. Azt, ami ellen az EU-t kitalálták. Háborút.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.