galéria megtekintése

Fájni fog, végre

0 komment


Nagy N. Péter

Magyarország tegnap jutott ki az Európa-bajnokságra. Marseille-ben történt ez, ahol végre nem a csehszlovákok jöttek, mint 1969-ben, sok évtizedes rontással, hanem mi érkeztünk, vissza. Az Izland elleni meccsig lehetett - és kellett is - számolgatni, hogy hol is lennénk, ha nincs Michel Platini víziója a 24 csapatos Eb-ről, hogy már ne is annyira bejutni legyen dicsőség, mint amennyire kimaradni kínos.

Az ide vezető úton a nálunk sokkal többre tartott norvégokat kétszer megverve, már Franciaországban a büszke Ausztriát legyőzve, majd a holland-ölő izlandiakat megtörve a magyar csapat közölte a világgal, hogy nem szorult Platinire. Saját jogán, saját erejéből partiképes a kontinensen. Generációk nőttek fel és szürkültek meg úgy, hogy csak elvett tőlük a magyar labdarúgás, de nem adott semmit. Akármi is következik még Franciaországban, az adósság törlesztése megkezdődött.

A pesti körúton a forgalom tegnap este megint megállt, mint kedden, de még nem biztos, hogy az oly sok mindent legyőző magyar csapat eljutott volna a nem igazán elkötelezettekhez, vagy áttörte volna a magukat már agyoncsalódottak közönyét.

 

Legalább is erre vall, hogy a Művészetek Palotája előtt felállított Bit.Fall-on tegnap este tízkor még alig volt visszhangja az izlandiak elleni számunkra most majdnem tökéletes döntetlennek. A szerkezet egy futballkapu formájú keretben reflektorokkal megvilágított vízcseppekből formázva görgeti le az előző negyedórában a magyar nyelvű internetes hírcsatornákon gyakran előforduló szavakat. Volt ott Portik, örömömre NOL, meg baloldal, és még sok kevéssé fontos szó is, de csak nagy sokára bukkant fel, hogy Storck, majd hogy: Döntőig.

Amiről viszont az az egyébként ismerősen rossz érzés lépett be, hogy gyönyörű ugyan a pillanat, de a percek veszélyesek. Ezek el fogják hozni a szükségszerű búcsút, mert ez a csapat ugyan tiszteletre méltó és szerethető, de nem tartozik Európa – és ami ezzel szinte egy jelentésű –, a világ legjobbjai közé. Eljön a pillanat, amikor kiesik. De ez valami egészen új élmény lesz a csapataink BL- és Európa-liga-kudarcai, a válogatott vesszőfutásai miatt oly sokat szenvedett szurkolóknak. Erre már nem lehet majd legyinteni, nem lehet rábólintva eltolni magunktól, mondván, mi mást lehetett várni. Ez már fájni fog. Mint amikor szeretteinkkel történik valami, amin nem tudunk változtatni, de a szívünk szakad miatta. Nagyon régen vártunk erre a fájdalomra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.