galéria megtekintése

Fairtási főpróba a Kertemben

2 komment

Március 17-én reggel egy nem jogerős fakivágási engedély alapján a Főkert Nonprofit Zrt. megkezdte a korábban bezáratott városligeti Kertem nevű létesítmény területén álló fák jelentős részének kivágását. A riadóláncon terjedő hírek hatására rövid időn belül tiltakozók siettek a helyszínre, akiknek a fellépése nyomán a munkákat felfüggesztették. A legújabb budapesti fairtási akció csak néhány nappal követte a József nádor tér zöld felületének letarolását, amit egy luxusszálloda kialakítása miatt létrehozandó (egyéb tekintetben szükségtelen) mélygarázs építésével indokoltak. Az első városligeti fák ledöntése azonban a vártnál nagyobb ellenállást váltott ki.

A múzeum liget projekt kereté­ben számos „ikonikus" épületet húznának fel Európa első – de már sokszor megcsonkított – közparkjának szélein és közepén. Ha a tervek megvalósulnának, az összefüggő zöld felület tovább sérülne, és az épületeket körítő díszletté silányulna. Hiába csökkentenék a ligeti aszfaltutak szélességét és törnék fel a Felvonulási tér kövezetét, a nemzeti galéria épülete szinte mindenhonnan a kikapcsolódni vágyók látóterébe tolakodna. Az új épületekre elfecsérlendő százmilliárdokat sokkal jobb lenne már meglévő, értékes, de pusztuló budapesti épületek múzeumi helyszínekké történő átalakítására költeni, amint arra már számos neves építész, tájépítész és szakmai szervezet is rámutatott. Bár a hivatalos propaganda szerint az elsődleges cél a liget megújítása, a meghagyásra szánt fák csak fügefalevélként takarnák el a valódi szándékot, a hatalmas ingatlanfejlesztést.

A korábban a Városligetet fenntartó Főkert Zrt. ma már csak másodhegedűs a Városliget felett teljhatalmat kapott Városliget Zrt. mellett. A fakivágásban a jelek szerint mégis részt vesz. Egyes zöldfelületi fejlesztések persze szükségessé tehetik egészséges fák kivágását is, de ebben az esetben egy sokak által vitatott és Budapest korábban elfogadott városfejlesztési koncepciójával ellentétes, a városra kívülről ráerőltetett diktátummal van dolgunk – tehát a Főkert új szerepbe került. A cég által jegyzett korábbi átépítések – például az Erzsébet tér eseté­ben – jellemzően kis faveszteséggel jártak.

 

A fővárosi fákat veszélyeztető új korszakot a Nagymező utcai fasornak a mélygarázsépítés miatti tarvágása jelentette volna a 2000-es években – de ezt civileknek sikerült megakadályozniuk. Ennek ellenére mégis bekövetkezett a fordulat, nevezetesen a Kossuth tér átépítésével, amikor néhány óra alatt felszámoltak, felaprítottak egy közparkot – teljesen kiemelve azt a fővárosra vonatkozó jogi környezetből, a Kertem esetében is alkalmazott engedélyezési trükközéssel, biztonsági emberek védelmével. Ezt több hasonló eset követte. A kisebb horderejű Ludovika téri ritkítás után a Dagálynál már esélyük sem volt a fáknak, és hasonlóképpen „atomot dobtak" a József nádor térre is – a fákat először tőben elvágva, nehogy valaki még időben hozzájuk láncolja magát.

Mivel egyelőre semmi jele annak, hogy a budapesti fák sorsát kezelő döntéshozók és hatóságok bármilyen mértékben is figyelembe vennék a budapestiek véleményét vagy a szakmai érveket, félő, hogy további helyszíneket tarolnak le – miközben elterelési céllal új giga-zöldfelületeket ígérgetnek a közvéleménynek (például a Déli pályaudvar helyén).

A Városligetben további sok száz fa veszhet el, a Római-part 2017-re tervezett ledózerolásával pedig több ezer a Duna–Ipoly Nemzeti Park által is értékesnek ítélt parti fa tűnhet el a hozzákapcsolódó Duna-parti élővilággal együtt, hogy átadja a helyét a viacoloros, fátlan partnak, azaz „kulturált" szabadidő-eltöltést biztosítson exkluzív vendégek számára. Hasonlóan önkényes döntés született az Etele út Tétényi út és Etele tér közötti szakaszán a villamos útjában lévő fasor kivágásáról. Meg sem vizsgálták a civilek alternatív javaslatait más sávelosztásra.

És továbbra sincs nyugvóponton a Nagymező utcai fasor sora több mint tíz év múltán sem, hiszen a közelmúltban a Főkert által szakszerűen elvégzett balesetveszély-elhárítás és fapótlás (!) után a türelmesen várakozó beruházó néhány héttel ezelőtt ismét bejelentette igényét a teljes fasor kivágására és a korábban tervezett mélygarázs megépítésére.

A Kertem területén lezajlott „csata" új jelenségnek tekinthető, és döntő fontosságúnak (precedensértékűnek) bizonyulhat Budapest zöld felületeinek védelmét és jövőjét illetően. Most nagyobb a tét, mint korábban a Roosevelt téren volt. Dűlőre kell vinni a kérdést: elbúcsúzunk további több ezer budapesti fától, vagy visszaszerezzük a jogot a beleszólásra környezetünk sorsát, gyermekeink jövőbeni életminőségét illetően.

Középút nincs.

Újszászi Györgyi, Visnyovszki András, a Védegylet Egyesület munkatársai

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.