galéria megtekintése

Ezek itt köpnek

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 03. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A háttérben az összekötözött kezű Jézus Krisztus, de főszereplőink, Balog Zoltán miniszter és Kósa Lajos képviselő mit sem gondolnak vele. Ők inkább köpködnek. Egy sajtótájékoztatón.

A debreceni Déri Múzeumban ülünk, itt nem szokás köpködni. De Balog Zoltán miniszter ezt teszi. Azt mondja, „nem hivatalosan” tájékoztat minket arról, hogy az állam megveszi Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét. A „hivatalos tájékoztatás” későbbre várható, de ő már most „nem hivatalosan” tájékoztat, azért, mondja, mert a sajtó annyi „ostobaságot” leírt a Munkácsy-trilógia ügyéről, hogy ő most kénytelen a „hivatalos” előtt „nem hivatalos” tájékoztatást adni. Szép köpés.

A Déri Múzeumban ülünk, a háttérben Munkácsy Ecce homo című festményén az összekötözött kezű Jézus Krisztus, s megtudjuk a minisztertől, hogy „ostobaságokat” írtunk. A teljes magyar sajtó. A sajtótájékoztatót délelőtt tíz órára hirdették meg, majdnem fél tizenegy, amikor elkezdik, de nem kérnek elnézést a késésért. Majdnem fél órát ülünk a múzeumban, szemben velünk az összekötözött kezű Jézus Krisztus, és amikor Balog Zoltán mikrofonhoz lép, nem az az első szava, hogy elnézést. Nem kér elnézést, amiért megvárakoztattak minket.

 
Kácsor Zsolt korábbi írásai

III. 10. A függöny mögött - Beregszászon vagyok, a régi téglagyári munkásszálló lelakott, elhanyagolt, nyomorúságos épületét járom körbe...

II.24. Találkozás egy meztelen csigával - Sokszor elsétálok egy nagyerdei villa előtt, s mindig megcsodálom. Úgy becsülöm, többet érhet 150 milliónál...

II.17. Dvuhgolovíj vorobéj – Zsolt, tudsz te még oroszul? – Nem is tudtam. – Hiba. – Miért? – Mert visszajöttek... II.14. Kilenc év után a semmiből szóltak, hogy vége - A Modem Központ Debrecen kulturális életének meghatározó intézményévé vált, de hirtelen a semmibe tűnt...

II.10. Állatokról valami tanulságos - E héten kedden egy meggyvágó haláláról akartam írni, de felborított mindent a Csák Máté szerepét alakító oligarcha...

Pedig nem disznóólban vagyunk, ahol félórás csúszásért a disznóktól nem szokás elnézést kérni. Balog Zoltán nem kér elnézést, de köp. Ostobaságokat írt a sajtó, ezért ő kénytelen „nem hivatalos” tájékoztatást adni. Szegény. Aztán Kósa Lajos képviselő következik, aki még nagyobbakat köp. Azt mondja, a magyar sajtó nem a nemzeti érdekeket szolgálta, amikor a trilógia ügyéről írt. Ezt úgy kell érteni, ha jól értem, hogy a cikkek nem voltak tekintettel az árképzésre, a cikkek befolyásolhatták a Krisztus Pilátus előtt című festmény árát, ebben az esetben ugyanis a nemzeti érdek, ha jól értem, az lett volna, hogy az ár minél alacsonyabb legyen. A sajtó tehát nem szolgálta a nemzeti érdekeket. Kósa képviselő szerint.

Mi meg ülünk ott, nyál az arcunkon, s nem állunk föl, hogy állj. Elég volt ebből. Figyelem magamat, hogy miért nem állok föl, s miért nem mondom neki, hogy Lajos, vigyázz a szádra, ez itt nem egy disznóól, ahol a disznókkal bárhogy. Elnézést persze ő sem kér. Majdnem fél órát ülünk a múzeumban, szemben velünk az összekötözött kezű Jézus Krisztus, és amikor Kósa Lajos mikrofonhoz lép, nem az az első szava, hogy elnézést, amiért késtünk, és raboltuk az önök pénzét, vagyis... akarom mondani, az önök idejét. Nem ezt mondja, hanem köp.

Kósa Lajos mögött az összekötözött kezű Jézus Krisztus, a képviselő pedig azt mondja, a szocialisták már 1988-ban (!) megvehették volna a Munkácsy-trilógiát, de nem vették meg, ebből is látszik, hogy a szocialisták nem a nemzet érdekét tartották szem előtt. Hipp-hopp. Kósa képviselő 27 évet képes visszautazni az időben, hogy kommunistázzon. Az nem zavarja, hogy a trilógia 1995-ben állt össze, függetlenül attól, hogy az országnak akkor MSZP–SZDSZ-kormánya volt, Debrecennek pedig éppen hogy nem jobboldali vezetése.

Ülünk ott, folyik a nyál az arcunkon, majd halkan elnézést kérünk. Bocsánat, ezek itt köpnek. Úgy látszik, disznóólban vagyunk. Bocsánat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.