galéria megtekintése

Evidenciák

6 komment

A szerk.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap a menekültválság ügyében rögzített néhány erkölcsi evidenciát. Hogy aki rászorul, azt ellátjuk, akinek szüksége van ránk, annak igyekszünk segíteni, és csak utána kérdezzük meg tőle, honnan jött és mit akar itt. Hogy a temérdek szenvedésnek illenék megindítania a szívet, mert a szenvedő, akárcsak mi magunk, anya szülte emberi lény.

Ezekből az evidenciákból kiindulva felvázolt néhány, ­egyelőre nem túl kidolgozott és eredeti ötletet: rég nem itt kéne tartanunk, de most már mindegy, kiindulásnak ez jó lesz. Joggal mondta, hogy Európa jelenleg méltatlan saját hagyományaihoz, és képtelen közös döntéseket hozni, közös felelősséget vállalni, nem Európa és nem unió. Igaz.

Ha ugyanis az evidenciákat nyomatékosan meg kell ismé­telni, ha komoly hírértékük van, akkor nem evidensek többé. Akkor magunk is elértünk egy határt, újra döntéshelyzetben vagyunk, együtt kell megerősí­tenünk alapvető értékválasztásainkat.

 

A menekültválság megmutatta, hogy az elszántan részvétlennek tűnő elitek által vezetett, saját kilátástalanságukba zárkózó perifériaországok és a centrum közti szakadék mélyül, és a beígért büntetések bizonyosan nem fogják betemetni.

A látszattal ellentétben az EU-nak elsősorban nem külső, hanem belső problémái vannak. Fontos, különösen válsághelyzetekben, leszögezni, miben hiszünk, de önmagában kevés lesz. A nagyja még csak most jön.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.