galéria megtekintése

Európai vakáció

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 11. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Milyen jó Jean-Claude Junckernek: ősztől övé az egyik legkívánatosabb európai állás, az Európai Bizottság elnöki posztja, ám előtte nyáron még pihenhet egy jót. Augusztusban az EU úgyis lehúzza a rolót, nem történik az égvilágon semmi... Normális esetben ez így lenne, de hát mi megy mostanában normálisan Európában?

Nyaralás helyett Juncker augusztusban is ötletelhet ezerrel (mit kezdjek a nekem felajánlott EU-biztosokkal?, kinek milyen tárcát adjak anélkül, hogy halálra sérteném?), és közben vélhetően az SMS-forgalma is tekintélyes (kérlek, nekem/az én emberemnek add ezt a területet!, hidd el, nála zseniálisabb jelölt a világon nincs!). Mi tagadás, gondtalan vakációt az európai kormányfők sem adtak maguknak. Csak azért vacsoráztak egyet júniusban, hogy szétoszthassák a maradék uniós csúcsposztokat. (Martin Schulz európai parlamenti elnök kipipálva, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kipipálva.)

Már a desszert utáni kávét is megitták, mire kiderült, hogy mégis kudarcot vallottak. Ám úgy belejöttek az EU-csúcsrendezésbe, hogy mindjárt kitűztek egy másikat augusztus végére.

 

S itt már bonyolódni kezd az uniós puzzle, lesz hát min töprengeni a szabadság alatt. Ki legyen az EU külpolitikai tótumfaktuma (Catherine Ashton utóda)? Naná, hogy az én kedves és tehetséges külügyminiszterem, Federica Mogherini – nyomul Matteo Renzi olasz kormányfő. Nehogy már ő legyen – gondolja sok tagállam, de miként lehetne ezt közölni a fiatal és dinamikus Renzivel, akit meggyengíteni sem lenne jó, hiszen egy káoszba süllyedő Olaszország a világ összes nyaraláspénzét elvinné.

Oké, akkor már csak azt kellene eldönteni, hogy ki legyen az Európai Tanács állandó elnöke (aki a szürkén profi és a profin szürke Herman Van Rompuyt váltja majd). Esetleg Orbán Viktor lengyel kollégája? Merkel kancellár állítólag nagyon fűzte Donald Tusk kormányfőt, és hát miért is ne; jaj, de akkor mi lesz a Federica ellenében jelölt Radoslaw Sikorski varsói külügyminiszterrel? Két lengyel mégsem lenne jó, és figyeljünk már arra is, hogy egy nő–egy férfi, egy keleti–egy nyugati, egy kis ország–egy nagy ország… Bármennyit is nyaralnak az unió vezetői, ennek a kibogozásához nem lehet eleget pihenni.

Ja jó, mindenki nem is pihen, Juncker kabinetfőnöke például elárulta, hogy több tucat modellt felrajzoltak már az új Európai Bizottság összetételére. És hogy ő maga napi nyolcszáz e-mailt kap – ezt sem nevezhetjük éppen vakációnak. Sőt ezzel még nincs vége, mert elég egyetlen változás, és borul minden; ha mondjuk kiderül, hogy Federica vagy Radoslaw (vagy valaki más) nyeri meg a külpolitikai nagyfőnök posztját, ezzel automatikusan a Juncker-csapat tagjává is válik, és akkor az a tagállam már letudva. De melyik is…?

A legpihentetőbb persze az lenne, ha az unió túljutna már a szereplőválogatáson, és a szerencsés főhősök azon törnék a fejüket, hogy mi mindennel örvendeztethetnék meg az EU polgárait. Teszem azt, olajozottan működő brüsszeli intézményekkel, amelyekről nem is nagyon hallanánk. Csak mennénk nyaralni gondtalanul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.