galéria megtekintése

Európai ügyészséget!

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 30. számában
jelent meg.

Népszabadság

Az uniós költségvetés minden évben több százmillió eurós kockázatnak van kitéve a csalás, a korrupció és más bűncselekmények miatt. Ezek a bűncselekmények aláássák a jogállamiságot, csorbítják a polgároknak a demokratikus intézményekbe vetett bizalmát, és csökkentik a gazdasági és társadalmi fejlődésre fordítható forrásainkat. A költségvetés legnagyobb részét megfelelően költik el. Amikor az uniós közpénzek a bűnözők zsebébe vándorolnak, akkor ennek polgárok és a vállalkozások a fő kárvallottjai, hiszen így nem részesülhetnek az uniós kezdeményezések előnyeiből.

Ezért minden tagállam bűnüldöző hatóságainak egy szervezetként kell együttműködniük, amikor a csalások ellen küzdenek. Ma az EU nem képes hatékonyan felvenni a harcot az uniós költségvetést érintő bűncselekményekkel szemben. A bűnüldözés teljes egészében a tagállamok hatáskörébe tartozik, és az uniós költségvetést érintő bűncselekmények elleni fellépés szintje tagállamonként jelentősen eltér. A nemzeti szabályok közötti különbségek, a több tagállamot érintő esetek és a külföldön történő bizonyítékgyűjtés miatt is bonyolultabb az uniós szintű nyomozás.

A bűnüldöző hatóságok gyakran nem rendelkeznek a több tagállamot érintő nyomozások lefolytatásához szükséges szakértelemmel vagy forrásokkal. Európai léptékű problémával állunk szemben. Ezért a válaszunknak is európai léptékűnek kell lennie: egyértelmű feladat- és hatáskörökkel rendelkező európai ügyészségre van szükségünk, amely képes uniószerte nyomozati és vádemelési tevékenységet folytatni. Az ügyészség az Európai Unió alapjogi chartájának maradéktalan tiszteletben tartása mellett szorosan együttműködik majd a nemzeti bűnüldöző hatóságokkal, és az ügyeket – a nemzeti jogrendszereket is teljes mértékben figyelembe véve – az illetékes bíróságok elé terjeszti. A tagállamok bűnüldöző hatóságait nem helyettesíti, de segítséget nyújt számukra.

 

Ennek előnyei egyértelműek: egységes uniós szintű nyomozások és büntetőeljárások, valamint a szakértelem és a források összevonása. Az ügyészség a néha hosszadalmas és nehézkes kölcsönös jogsegélyeljárások nélkül biztosítja az információk és a bizonyítékok gyors megosztását. Az Európai Parlament elsöprő többséggel támogatta az európai ügyészség felállítására irányuló bizottsági kezdeményezést. A tagállamokkal megkezdődtek az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

Az ügyészségnek jól körülhatárolt hatásköröket és teljes függetlenséget kell biztosítanunk, hogy hatékony lehessen, s mindenfajta politikai befolyástól mentesen végezze tevékenységét. Hatékonynak kell lennie, egyszerű és intelligens struktúrával. Az ügyészségnek meg kell felelnie a gyanúsítottakra vonatkozó magas szintű uniós eljárásjogi normáknak. Bízunk benne, hogy a tagállamok egyetértenek ezekkel a célkitűzésekkel. Ezért arra buzdítjuk a nemzeti kormányokat, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat anélkül, hogy az európai ügyészség kezdeményezését valaminő konszenzuális minimum szintjére csökkentenék.

Azt szeretnénk, ha az uniós közpénzeket azokra a célokra használnák fel, amelyekre azokat szánták, s ha az európai ügyészség hatékony védelmet biztosítana az adófizetők pénze számára a csalásokkal szemben.

Kristalina Georgiev, EB-alelnök

Vera Jourová, uniós biztos

Monica Macovei, EP-képviselő

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.