galéria megtekintése

Európa-vízió

3 komment

Bereti Gábor

Európa ma a migráció körüli vitáktól hangos. És jövője két legerősebb pártcsaládjának, a jobboldalt képviselő Néppártnak és a baloldalt reprezentáló szociáldemokratáknak a kezében van. A helyzet pedig némileg rendhagyó módon úgy áll, hogy a migrációs vita nem a jobb- és a baloldal közé vert éket, hanem a pártcsaládokban hozott létre törésvonalakat. Ezt a helyzetet értelmezni kell.

Amikor az Európai Uniónak e zűrzavaros időkben a maga mibenlétéről kell bizonyságot tennie, akkor erre csak pártcsaládjainak az uniót a pártpreferenciák felülírásával is vállalni kész részei, közösségei képesek. A migráció a maga különös és szokatlan módján éppen erre vetett éles fényt. És persze arra, hogy az EU jelen állapotában önerőből, érdekeit belső erőforrásainak mozgósítása révén nem képes érvényre juttatni. Vagyis még nem kész, önálló arculattal bíró politikai alakzat. S hogy ezért pártcsaládjai progresszív, az Európa-ethoszt képviselő részeinek az a hivatása, hogy az EU-t a jelenlegi állapotát meghaladó entitássá, nevezzük nevén, Európai Egyesült Államokká (EEÁ) szervezze. E nagy formátumú feladat véghezvitelének elengedhetetlen feltétele pedig, többek között. egy Európa-vízió.

A több Európát jelszóban összefoglalható program az a vízválasztó, amely a pártcsaládok közötti hagyományos ellentéteket a pártcsaládoknak az Európa-projekthez való viszonyával, azt vállaló vagy elutasító politikájával egészíti ki. Ettől függően születnek eltérő válaszok például arra a kérdésre, hogy az EU-nak egy integrált, erős, központi kormánnyal kell-e rendelkeznie, vagy szuverén nemzetállamok laza konföderációjaként kellene továbbstagnálnia. Miközben hang(zat)os érvek hangzanak el az utóbbi mellett, mondván, az EU a nemzeti szuverenitást, mi több, a nemzeti létet veszélyezteti, a migráció az EU-t a külső vagy a belső határainak a megerősítése közti választásra kényszeríti. Mint látjuk, valós központi kormányzat nélkül a schengeni határok tényleges államhatárokká tétele nem lehetséges, ellenben erősödik a belső határok visszaállításának kényszere. Ami az EU halálát hozhatja.

 

Kérdés, hogy a jelenlegi döntéshozatali mechanizmus eredményezheti-e a migráció csillapítását, feltartóztatását. Vagy erre is csak akkor lesz lehetőség, ha az EU mint állam (EEÁ) egy integrált, cselekvőkész kormányzati grémiummal rendelkezik majd? Amely államként egyfelől belső struktúrája révén biztosítja minden nép nemzeti léthez való jogát, másfelől államiságának külső szerkezete, entitása védetté is teszi pl. az ilyen váratlan és nem kívánt migrációs jelenségekkel szemben. Hiszen a közös gazdaság, pénz, a munkaerő és a szolgáltatások áramlásának előnye már elfogadottá vált Európa népeinek közvéleményében. Ezt visszájára fordítani, feladni botorság volna. Ahogy az is bizonyos, hogy Európa a jelenlegi válságon csak akkor lesz képes úrrá lenni, ha nem visszafelé, hanem és sajnos itt most ez a szó a helyénvaló, előremenekül. Mint láthattuk, minden pártcsaládot megosztott a migráció jelensége. Ezért álságos, ha az egyik oldal a másikat vádolja. Hiszen Orbán Viktornak például nem a baloldallal, hanem a saját pártcsaládjához tartozó német kancellár asszonnyal, Angela Merkellel kell a legnehezebb csatákat megvívnia. S közben eszébe sem jut, hogy a válság megoldását Európa erősítésében keresse. Mert akkor lehet, hogy az Európa-pártiak nagykoalíciójában kellene gondolkodnia.

Ám akkor vajon kivel szemben kellene szabadságharcot vívnia?

A szerző irodalmár

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.