galéria megtekintése

Európa újraértelmezése

3 komment

Tiszteletben tartjuk a brit állampolgárok döntését, és sajnáljuk, hogy így határoztak. De nem hagyhatjuk, hogy a Brexit kiszipolyozza az energiánkat. Az euró­paiak­nak újra kell definiálniuk magukat és szembe kell nézniük a jelentős, de mindenkit érintő nehézségekkel. Az euró­pai projektben új lépések szükségesek. Erre hívjuk fel a figyelmet a Május 9. Felhívás formájában, amely ugyanazon a napon jelent meg 10 különböző tagállamban. Ebben javaslatot teszünk egy „Akciótervre az Új Európai Reneszánszhoz”. Ez hat konkrét és jövő őszig megvalósítható kezdeményezést tartalmaz:

1. Az európai demokrácia és civil kultúra megerősítése. 2. A biztonság, a védelem és az európai állampolgárok megóvása érdekében tett új lépések. 3. Stratégia kidolgozása a menekültek befogadására, integrálására, és ha lehetséges, a szülőhazájukba való visszatéréshez szükséges feltételek megteremtésére. 4. Az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás melletti növekedést propagáló új európai ipari irányelvek megfogalmazása, a gazdaság modernizációja sok helyi munkalehetőséget teremtve. 5. Az eurózóna tökéletesítése a hatékonyabb működés érdekében, hogy többé az euró ne növelje az egyenlőtlenséget. 6. Középiskolai Erasmus-program indítása, amely fiatal európaiak egész generációját hozza közelebb egymáshoz.

A Május 9. Felhívásnak jelentős hatása volt. A polgárok támogatják javaslatainkat, és több nemzeti és európai parlamenti képviselő is jó alapnak tartja az európai projekt újraindításához. A civil szervezetek ötleteket merítenek belőle, állam- és kormányfők, köztük a francia elnök találkozóra is hívott minket.

 

Célunk hozzásegíteni polgártársainkat, hogy mielőbb újra magukénak érezzék az európai projektet mindannyiunk érdekében. Mi alakítjuk a közös jövőnket. Az akcióterv ambiciózus, de reális és az állampolgárok szükségleteire és aggodalmaira összpontosít. Ha nem kerül megvalósításra, az európaiak egyre inkább kiábrándulnak az európai intézményekből, s ez lehet az első lépés az unió felbomlása felé. Egy ilyen visszalépés a demokrá­ciáinkat fenyegeti.

A több nemzetet érintő geopolitikai, biztonsági, migrációs, éghajlati és gazdasági problémák világában az egyesült, erős Európára nagyobb szükség van, mint valaha. Az uniónak tiszteletben kell tartania a nemzeti sajátosságokat, garantálnia kell az alapvető jogokat, képesnek kell lennie a menekültek integrálására, munkahelyeket kell teremtenie, csökkentenie kell az egyenlőtlenségeket és jó hatással kell lennie arra, ami a világban történik. Ezért az EU-nak kiemelkedő demokratikus, kulturális, ökológiai és gazdasági hatalommá kell válnia a többpólusú világban. Ez szükséges ahhoz, hogy polgártársaink visszanyerjék a jövőbe vetett bizalmukat.

A közbeszédet tíz éven át az európai projekt ellenfelei dominálták. Hibáztatják az EU tétlenségét biztonsági, külpolitikai és védelmi kérdésekben, noha az unió éppen miattuk eszköztelen. Törjünk ki ebből az ördögi körből és tegyük képessé az uniót arra, hogy hosszú távon is jobbá tudja tenni az életünket.

Hat vészhelyzet – hat kezdeményezés. Hatékonyabb európai intézményeket szeretnénk. Az Európai Parlament megfelelő pillanatban hívjon össze egy nyílt és átlátható konventet, amely megalapozza az azt követő társadalmi vitát. El kell fogadni azokat az egyezményeket, amelyekkel szembenézhetünk a jelen kihívásaival. Ez a folyamat olyan új egyezményhez vezet, amely lehető teszi a továbblépést azon országok számára, amelyek erre készen állnak.

Önök, az EU országainak polgárai nélkül ezt az akciótervet nem tudjuk megvalósítani. Szükségünk van rá, hogy a kezdeményezésünket megvitassák, tökéletesítsék vagy vitatkozzanak vele! Az ­EU-t vissza kell adni polgárai kezébe, és többé ne sajátíthassák ki azok, akik a pusztulását kívánják. Csak egy civil mozgalom adhat elég erőt vezetőinknek a cselekvéshez. Felhívunk minden polgárt, aki osztja meggyőződésünket, hogy csatlakozzon hozzánk. Kezdjünk európai párbeszédet arról, hogy az EU miként szolgálhatja mindannyiunk javát – most!

Csatlakozzanak hozzánk és írják alá az Akciótervet egy Új Európai Reneszánszért itt: www.m9m.eu.

Az Akcióterv egy Új Európai Reneszánszért társszerzői:

Guillaume Klossa francia író, az akcióterv kezdeményezője, Andor László korábbi magyar EU-biztos, Lionel Baier svájci rendező, Michel Barnier egykori francia külügyminiszter, Mercedes Bresso olasz szocialista EP-képviselő, Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának német elnöke, Daniel Cohn-Bendit egykori zöldpárti német–francia EP-képviselő, Georgios Dassis, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Munkavállalói Csoportjának görög elnöke, Paul Dujardin, a brüsszeli Palais des Beaux-Arts vezérigazgatója, Philippe de Buck, a Business­Europe volt vezérigazgatója, az Európai Gazdasági és Szociá­lis Bizottság belga tagja, Joschka Fischer volt német külügyminiszter, Cynthia Fleury francia filozófus, Felipe González volt spanyol kormányfő, Danuta Huebner volt lengyel EU-biztos, a Néppárt EP-képviselője, Catiuscia Marini, az olaszországi Umbria régió elnöke, Robert Menasse osztrák író, Jo Leinen német szociáldemokrata EP-képviselő, Christophe Leclerq, az EurActiv Hálózat belga alapítója, Sofi Oksane finn író, Maria Joao Rodrigues volt portugál miniszter, szocialista EP-képviselő, Roberto Saviano olasz író, Nicolas Schmit luxemburgi munkaügyi miniszter, Gesine Schwan, a Humboldt-Viadrina Governance Platform német elnöke, Kirsten van den Hul holland író és szerkesztő, Philippe van Parijs belga filozófus, az Oxfordi Egyetem professzora, David van Reybrouck belga író, Petre Roman volt román miniszterelnök, Claudia Tapardel román EP-képviselő, Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, ­Guillaume Vicaire, az Editis kiadócsoport francia vezérigazgatója, Cédric Villani francia matematikus, Sasha Waltz német koreográfus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.