galéria megtekintése

Európa nyomása

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 11. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Két és fél évtized után ismét terítékre kerül Romániában az 1990-es ellenzéki megmozdulások brutális leverése. A Zsil völgyéből a fővárosba levonatoztatott bányászok miatt bányászjárásként ismert ügy fővádlottja a 85 éves Ion Iliescu lehet, aki a diktatúra bukása után ideiglenes, majd választott elnökként tíz évig állt Románia élén.

A bányászjáráshoz az első szabad választások vezettek. 1990 tavaszán az akkori román ellenzék maratoni tüntetéssorozaton követelte, hogy az ideiglenes kormány szerepét ellátó Nemzeti Megmentési Front (FSN) ígéretéhez híven ne állítson jelölteket, valamint szűnjön meg a média fölötti hatalmi monopólium. Ötvenkét nap után, június 13-án a hatóságok erőszakkal felszámolták a sztrájkot. Lövések dördültek el, hat tüntető és járókelő életét vesztette. Két napon át tartó terror következett.

A fővárost elözönlötték a bányászok, akik Ion Iliescu államfő meghívására, a kormány által rendelkezésükre bocsátott különvonatokon érkeztek, hogy megtisztítsák a fővárost a „huligánoktól”. Az ellenzéki pártok és újságok székházát feldúlták. Az ország lakosságának jelentős része ráadásul meg is volt győződve arról, hogy a kommunizmus idején betiltott, úgynevezett történelmi pártok Nyugatról hazatért vezetői államcsínyre készülnek. (Külön felrótták nekik, hogy „nem ettek szójás szalámit”, azaz nem szenvedték végig a diktatúrát.) A manipuláció működött, hiszen az egyedüli, állami televízió az FSN irányítása alatt állott.

 

Felelősségre vonásról az ellenzék első, 1996-os választási győzelméig szó sem lehetett, azután pedig a vizsgálatok vontatottan haladtak. 2000 végén Emil Constantinescu úgy köszönt le elnöki mandátumáról, hogy két legfontosabb ígérete – az 1989-es forradalom és az 1990-bányászjárás körülményeinek feltárása – nem teljesült. A vizsgálatok később, többszöri nekifutásra sem jutottak el a vádemelés fázisába. Az ügyészség legutóbb, tavaly azzal zárt le egy bányászjárással kapcsolatos aktát, hogy a cselekmények elévültek. Csakhogy három panaszos keresetére az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: tekintettel arra, hogy emberek haltak meg a tüntetés leverésekor, a bűncselekmények elévülhetetlenek. A döntés nyomán a legfőbb ügyész megsemmisítette a nyomozás lezárását kimondó ügyészi határozatot, ezt a döntését pedig hétfőn a legfelsőbb bíróság is megerősítette.

A jogi dimenziókon túl az ügy kiváló látlelete a romániai átmenetnek. A privatizáció, a kommunizmus idején elkobzott javak visszaszolgáltatása, a gazdasági szerkezetváltás, a korrupció elleni fellépés Romániában mind-mind Európa és az Egyesült Államok nyomására indult el. Most szintén a Nyugat „segít” szembenézni a közelmúlt egyik fájó pillanatával. De ahogy a felsorolt esetekben sem volt, ezúttal sincs garancia arra, hogy a kényszerű lépés a megfelelő irányba történik és kellően határozott lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.