galéria megtekintése

Európa-kampányt!

11 komment

Tömpe István

Biztosan tudjuk, kényszer-betelepítés nincs, tehermegosztás viszont lesz. A népszavazás uszítás. Célja a hidegháborús politikai hangulat fenntartása. Jogi következménye nincs. A kormány most éppen nem akar kilépni az Európai Unióból, de ez nem garancia semmire. Nem véletlenül erősíti a menekültellenességet és az idegengyűlöletet.

Semmit nem szabad elhinni nekik. Mást mondanak és mást sugallnak. A kormány  visszautasítja az európai szolidaritás szinte minden formáját, megsérti Európa társadalmi és gazdasági működési normáit. Az időpont talán most még nem alkalmas neki a kilépésre, de a kvótanépszavazás biztosan arrafelé vezet. Az urak szívesen ízlelgetik a külső kontroll nélküli korlátlan országuralom lehetőségét. Ne értsük félre néhány kormánytényező hamiskás mosollyal előadott tépelődését, hogy ugyan nem, de ha lehetne, mégsem szavaznának az EU-ban való maradásra. Ami azt illeti, a kvótaszavazás nyíltan Európa-ellenes szavazás.

A civil szemlélő kapkodja a fejét, kapaszkodót keres, de a világos elemzés ritka, akár a fehér holló, a politikai analízis helyét átvette a politikai góltotó. Most éppen azt tippelgetik, hogy melyik a jobb/rosszabb megoldás a rendszer/az ellenzék szempontjából: menni vagy maradni, igennel szavazni egy hazug kérdésre (és közben másra gondolni), vagy érvénytelen borítékot bedobni. Megnyugtató válasz nincs. Kisebbségben az igennel szavazók (emlékeztetőül: akarja-e, hogy Brüsszel szép hazánkat kényszer-betelepítéssel sújtsa?), többségben a bojkott hívei. Az igennek rossz üzenete van, még ha európai kiállásnak tűnik is, az érvénytelen boríték előtt regisztrálni kell, vagyis nő az érvényes népszavazás esélye. A bojkott híveiben is sok a nyugtalanság: kihagytak-e egy esélyt?

 

Ha egyszer a pókhálóban vergődünk, nem valódi kérdés, hogy a háló belseje vagy széle felé induljunk. El kell kerülni a pókhálót.

Sokan vetik fel egy Európa-párti kampány fontosságát. Miről szóljon egy ilyen? Arról, hogy hazug és sunyi kérdésre nincs helyes válasz? A NER kommunikációs vitézei ezt maguk is tudják, a félelemmel fertőzött választókat viszont nem lehet így meg­győzni.

Marabu rajza

Egyszerűsítsük le a képletet: mi az Európai Unió polgárai akarunk maradni. Hatásos véleménynyilvánításra lenne szükség. Dobjuk sutba az eredeti kérdést, hagyjuk a tépelődést, hogy igen vagy nem: a kvótacsapda nem az Európai-pártiak pályája. Inkább fogalmazzuk meg a saját kérdésünket: akarjuk-e az országot az Európai Unión kívül látni? Egyetér­tünk-e abban, hogy Magyarország az európai kultúra, az euró­pai közösség és az Európai Unió szerves része volt és marad? Nyilvánvaló a kérdés? Az. Nyilvánvaló a veszély, ami az uniót fenyegeti és a mi térségükben az önkényt erősíti? Igen. Akkor hát most elég lesz egy egyszerű kérdés, amire – szemben a sunyi kvótakérdéssel – nagyon sokan valódi választ adhatnak.

Akarjuk-e, hogy országunk (és nem csak Magyarország) az európai közösséghez tartozzék, és az Európai Unió tagállama maradjon? Felszínes hasonlóságok mutatkoznak a Brexit kérdésével. A toryknak sikerült elgáncsolni magukat a taktikai ravaszkodással, de a választók többsége az európai kultúrához és tradíciókhoz tartozást természetesnek tartja. Nálunk az Európa-kérdés másként merül fel. Amikor az Európai Unióhoz való tartozás fontossága mellett érvelünk, az ebben a régióban a demokrácia európai modelljeihez való tartozást, az ellensúly nélküli politikai uralommal és a gazdaság kisajátításával kapcsolatos ellenállást fejezi ki.

Fontos lenne, ha nemcsak Magyarországon indulna ilyen mozgalom, hanem másutt is Kelet-Közép-Európában. Megszervezhető. A spin doctorok pörögjenek, mi a jó forma és időzítés. Húzónevek kellenek mindenhonnan, konzervatív, liberális, szocialista körökből és civil csoportokból. Szervezett és regisztrált aláírások, lehetőleg interneten, felhívások újságokban, kiállás a televíziókban.

Az Európai Unió melletti elkötelezettség lazulása az európai konzervatívokat és szocialistákat, liberálisokat is foglalkoztatja. Ilyen kampánnyal talán a többségük egyetért. Egyesítsük erőinket – ez olyan felhívás, amely egyesít, és nem szétszakít. A kvótaszavazás hazug, sunyi és szétszakít, ne játsszuk az ő játékukat. Menjünk a magunk európai pályájára. Legyen inkább hallható és mérhető nemzetközi kampány az unióért. Amikor az októberi népszavazás borítékolható eredményével a kormány itthon és külföldön is beindítja a kommunikációs gőzhengert, mutassák be az európai kampány eredményeit. Ugyancsak itthon és külföldön. A néppárti és a szocialista frakcióban Brüsszelben. Ez legyen az Európát igenlők győzelme. Aztán, ha már Európában biztosak vagyunk, nekiállhatunk az elkerülhetetlen reformoknak is.

A szerző közgazdász, kandidátus

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.