galéria megtekintése

Etiópia: pénz vagy élet

0 komment

Stephen O'Brien, az ENSZ főtitkárhelyettese
Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa
Ertharin Cousin, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója
Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója

A déjà vu nyugtalanító érzése foghatja el azokat, akik emlékeznek az 1980-as évek Etiópiájára, mivel az ország ismételten pusztító klimatikus viszonyokkal néz szembe. Nincs eső, emberek milliói szorulnak élelmiszersegélyre, a gyermekek pedig súlyosan alultápláltak. Pedig ez nem az 1980-as évek Etió­piája. A kormány vezetésével és a nemzetközi közösség támogatásával az etió­pok túlélhetik ezt a válságot anélkül, hogy még egyszer megtapasztalnák azt a borzasztó éhínséget, amely százezrek életét követelte 30 évvel ezelőtt.

A tények elég riasztóak. Évtizedek óta nem látott szárazsághoz vezetett az a két egymást követő évszak, amelyben nem hullott csapadék vagy csak nagyon kevés, és amelyet súlyosbított a valaha mért legerősebb El Niño-jelenség. 2015 elején nem egészen 3 millió etióp szorult a kormány támogatására, ma körülbelül 10 millió, és az előrejelzések szerint a számuk hónapokon belül meg is duplázódhat.

 

Sokan attól tartanak, hogy abban az országban, amely a legnagyobb menekültpopulációt fogadta be Afrikában, a közeledő válság arra késztetheti az embereket, főleg a gazdálkodókat, hogy elinduljanak élelmet, vizet és legelőt keresni.

Az előrejelzések szerint jövő év elejére 400 000 gyermek szenvedhet majd súlyos akut alultápláltságban, amely végzetes kimenetelű is lehet, így azonnali kezelést igényel. A súlyos, akut alultápláltságban szenvedő gyerekek elvesztik test-zsírjuk, izomszöveteik jelentős részét, és idősnek néznek ki, míg más gyermekek felpuffadnak és kihull a hajuk. Mindkét tünetegyüttes a halál magas kockázatát mutatja. A súlyos akut alultápláltság még sikeres kezelés esetén is egész életükre kiható hatással lehet a gyermekek fizikai és szellemi fejlődésére.

Tudjuk, hogy mi fenyeget, és tudjuk, hogy miként lehet megelőzni. Egyszerűen csak cselekednünk kell. Most.

A korai figyelmeztetést követő határozott fellépés a kulcs ahhoz, hogy ezt a válságot megállítsuk. Ebben az etióp kormánynak kell mutatnia az utat. Etiópia biztonsági hálója a legnagyobb ilyen program Afrikában, amely a legszegényebb 8 millió etiópnak segít élelmiszerhez jutni. A program ellenállóbbá tette az etióp családokat és közösségeket a szárazsággal, az éhínséggel és az élelmiszerárak elszabadulásával szemben.

Az infrastruktúrába való befektetéssel pedig a segélyek szállításának feltételei az elmúlt 30 évben teljesen megváltoztak, mivel megépültek az ehhez nélkülözhetetlen utak. Viszont nem változott a kedvezőtlen és kiszámíthatatlan éghajlat, ami képes hirtelen súlyos éhínséget okozni az országban, ahol a lakosság több mint 80 százaléka mezőgazdaságból él.

A kormányzat felhívta a figyelmet a veszélyre, és a nemzetközi segélyszervezetek is megpróbálták mobilizálni a rendelkezésükre álló alapokat, és elősegíteni a közös fellépést. Eddig azonban nem sok sikerrel jártak, mert a világban sok a válsághelyzet, és rekordszámú menekült kényszerült elhagyni lakhelyét a fegyveres konfliktusok miatt. Az adományokra sok helyen van igény, és a globális sztenderdek szerint az etióp helyzet nem számít annyira sürgetőnek.

De amikor majd már annak számít, túl késő lesz. Nem szabad újból a 30 évvel ezelőtti hibába esnünk, amikor a világ túl sokáig negligálta a kibontakozó válságot, és csak akkor figyeltek oda, amikor a helyzet már kontrollálhatatlanná vált.

Most sürgős és gyors cselekvésre van szükség, hogy megnöveljük az etióp kormány és az etióp lakosság támogatását. A jó hír az, hogy minden esélyünk megvan a sikerre. Ha most lépünk, megóvhatjuk a három évtizedes fejlődést és az ­Etiópia segítségére fordított dollármilliárdokat, amelyek azt a célt szolgálták, hogy Etiópia az afrikai kontinens egyik legsikeresebb gazdaságává váljon. Az ENSZ-ügynökségek, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold, a nemzetközi és helyi segélyszervezetek készen állnak arra, hogy nagyobb segítséget nyújtsanak. Amire szükségük van, az a megbízható finanszírozás.

Eddig a donorok 200 millió dollárt biztosítottak segély formájában, de az előrejelzések szerint a tömeges éhhalál elkerüléséhez körülbelül további 1 milliárdra van szükség. Etiópiának most kell ez a pénz, ha meg szeretnénk akadályozni a 30 évvel ezelőtti tragédia megismétlődését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.