galéria megtekintése

Esélytelenül

2 komment


Horváth Gábor

Mikor akadjon az ember kezébe életének egy kedves darabja, ha nem az olimpia alatt. A fiók mélyéről bukkant föl egy köteg jegy az 1980-as moszkvai játékokról. Többek között azokra az esti birkózóversenyekre szóltak, amelyeken Növényi Norbert és Kocsis Ferenc olimpiai bajnok lett. Meg arra a délelőttre, amikor a magyar vízilabdacsapat nem bírt a szovjettel, és a lelátóról a jegy birtokosa sem tudott segíteni, mert Növényi döntője után csak rekedten suttogott.

Az egyéni és a kollektív emlékezet azonban két különböző dolog, utóbbiban leginkább a 65 ország bojkottja maradt meg, amely a Szovjetunió afganisztáni beavatkozására válaszolt. Egy elfeledett kis részlet: 1980-ban senki nem bukott meg a doppingellenőrzéseken. Pedig, mint a The New York Times a hétvégén előbányászta, a Szovjetunióban már az 1970-es évek elejétől központilag (hogyan másként?) osztogatták a kokszot. Az első nyugatra is eljutott írásos bizonyíték 1983-ból való, egy Szergej Portugalov nevű sportorvos jelentése arról, hogy a szájon át szedett anabolikus szteroidok nem lesznek elégségesek az 1984-es olimpián, de az injekciókkal van egy kis gond, mert nem tudni, mennyi idő alatt ürülnek ki a szervezetből. Aztán persze kiderült, hogy az aggodalom fölösleges, mert a szovjetek – és nyomukban Románia kivételével az összes szocialista ország – nem utazott el Los Angelesbe: Moszkva bojkottal bosszulta meg a bojkottot. Még jó, hogy Rióban pusztán a kuvaitiak „függetlenként” indulása és a menekültekből álló csapat felbukkanása jelenti a politikát.

No meg az oroszok részleges kizárása. Az első hét egyik kis szenzációja két úszó, az amerikai Lilly King és a korábban dopping miatt eltiltott, majd mégis indulni engedett Julija Jefimova magánpárbaja volt. King megnyerte a száz mellet, aztán szóvá tette, hogy az ezüstérmes orosz még az egyik középfutam után őt parodizálva lengette a hüvelykujját, mutatva, hogy első lett. Jefimova viszont a vegyesváltó döntője után nyilatkozta azt, hogy mindenképpen gyorsabb akart lenni Kingnél, ami sikerült is neki, bár a számot az amerikaiak nyerték. Szombaton az egyetlen, korábban tisztának minősített orosz atlétáról, a távolugró Darja Klisináról derült ki utólag valami, ami miatt őt is kizárták.

 

Hol van már a szocsi olimpia éremtáblázatának dicsősége? Rióban az oroszoknak eddig csak eggyel van több aranyuk, mint a Vasasnak, amelynek sportolói öt ­olimpiai bajnokságot nyertek Magyarországnak … Mindenki az orosz sportolókon köszörüli a nyelvét – bár az amerikai sajtó egy része óva int a kárörömtől, mert megkezdődtek az atlétikai versenyek, ahol a saját csapatukban is indulnak korábban megbukottak, például a sprinter Justin Gatlin. A külvilággal szemben amúgy is évszázadok óta bizalmatlan, mindenben összeesküvést kereső oroszok némi joggal érzik úgy, hogy kettős a mérce. Az egyéni doppingolókkal szemben engedékenyebb a NOB, míg ők politikai leszámolás áldozatai. Amire persze fel lehet hozni, hogy náluk állami politika szintjére emelték a doppingot, míg másutt „legfeljebb” egyes sportolók csalnak, puszta magánszorgalomból. Utóbbiban jó lenne, ám nem könnyű hinni.

A száraz tapintású moszkvai jegyek mennek vissza a fiókba: ó, régi szép idők, amikor még csak a világhatalmi versengés rontotta el a sport ünnepét. Az olimpiát ma a politika mellett még két dolog mérgezi, a pénz és a dopping. A legveszélyesebb pedig a három keveréke. Esélyt se ad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.