galéria megtekintése

És nem oké

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 08. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Vannak civil szervezetek, melyek csöndben tevékenykednek, vannak, amelyeknek csak a szájuk jár, és vannak, amelyek tesznek is valamit, meg a szájuk is jár. Ezek a legjobbak.

Magyar háztulajdonos nő és amerikai diákönkéntes egy Habitat-munkán a Nógrád megyei Berkenyén
Magyar háztulajdonos nő és amerikai diákönkéntes egy Habitat-munkán a Nógrád megyei Berkenyén
Koszticsák Szilárd / MTI

A Habitat for Humanity közel negyven év alatt nyolcvan országban több millió önkéntes közreműködésével négymillió ember lakásviszonyait tette emberhez méltóvá, a magyarországi szervezete pedig közel húsz év alatt kétezerét. Ez a vállalásuk. És kétezer normalizált élet az nem semmi. De a lakhatási szegénységben élők másfél milliós tömegéhez képest az.

 

Húsz év alatt 750 érintettből egy. A többiért csak a szájukat téphetik. Ilyen szájtépős akció volt a hét végén az Örs vezér téri Gyermekálmok háza (támogatta: a Norvég Civil Alap). Egy fekete kis építményt fehér téglákkal ragasztottak tele, egyre-egyre mindenki ráírta, hogy mitől érzi jól és otthon magát egy gyerek a lakásában.

Lackfi János remek verset költött erre az alkalomra, ebből tépkedünk ide sorokat mutatóba: „Oké, hogy a politika röptödben megizélne, (...) De nem oké, hogy a gyerekekkel nyalatjuk fel a padlót, / És nem oké, hogy kétszázezer kölök sosem lát WC-t, mosdókagylót, (...) És nem oké, hogy a penészes szobák rájuk rohadnak, / És nem oké, hogy a sötét lakásban sosem ad fényt a vakablak, / És nem oké, hogy hóban-sárban kilométereket caplatnak a suliba, / És nem oké, hogy a munkanélküliséget öröklöd majd tutira. (...) És nem oké, hogy alanyi jogon jár a tüdőbaj vagy az asztma, / És nem oké, hogy velük miattunk eleve ki van... szúrva.”

A magyarországi gyerekek harmadáról szól ez a vers. Több mint hatszázezer gyerekről, akik sötét, nedves, hideg vagy penészes lakásban élnek. A lakáshelyzet Magyarországon összességében évek óta javul. A lakhatási szegénység pedig évek óta nő. A szakadék egyre szélesedik, és a kormány ezért mindent meg is tesz. Sokszor leírtuk már, hányféleképp lapátolják át a közpénzt a rászorulóktól a bőségben élőkhöz.

Ennek egyik formája, hogy hatalmas összegekkel támogatják azokat, akiknek módjukban áll lakást venni, a szociális bérlakásszektor érdemi kibővítéséért pedig szinte semmit nem tesznek, holott a Habitat és mások is sokszor leírták már, mi mindent tehetnének. A rezsicsökkentés nyereségének 36 százalékát a társadalom legfölső ötöde élvezi, 15 százalékát az alsó.

De ez is csak látszat, mert bár nemzetközi összevetésben az egész lakásállomány energiahatékonysága borzalmas, de a szegények lakásaié még borzalmasabb.Ha a gazdagok rezsijének csökkentésére és az önerősök támogatására elszórt pénzből az önerővel nem rendelkezők lakásait tennék energiatakarékosabbá, kifűthetőbbé, egészségesebbé, olcsóbban fenntarthatóvá, és a rászorultsági alapú lakhatási támogatást növelnék, más lenne a helyzet. De ez a kormány ezt nem akarja.

A gyerekek majd felnőnek. Harmaduk így, kétharmaduk úgy. Egy felnőttről senkinek nem jut eszébe a gyerek, aki volt. Aki egészségesebb, tanultabb és erősebb, meg lesz róla győződve, hogy önérdeméből az. Jár neki, amije van. Aki meg lent van, annak is jár, amije nincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.