galéria megtekintése

És ez komoly

13 komment


Batka Zoltán

Orbánék szigorúan őrzött belső világából nem először szivárog ki olyan információ, amelyből a laikus arra is következtethet, hogy valami ott nem stimmel.

A napokban a miniszterelnök a lillafüredi frakcióülésen kifejtette, hogy a tüntető tanárok országos felzúdulása mögött szükségszerűen „valami másnak” kell lennie. A miniszterelnöki kommunikációs stáb végül tagadta, hogy Orbán ilyesmit mondott volna, de túl sok forrás tájékoztatott az ellenkezőjéről ahhoz, hogy ez meggyőző legyen. Ráadásul kevéssel korábban a kormányközeli Pesti Srácok, majd a Magyar Idők a Soros Alapítvány által pénzelt civil szervezeteket minősítette a tanártiltakozás háttérszervezeteinek.

És korántsem ez az első ilyen igencsak fura gondolkodásra utaló történet. A legemlékezetesebb a korábban a Matolcsy György kabinetfőnökeként dolgozó Wiedermann Helga által írt Sakk és Póker című visszaemlékezés a „magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról”. A könyvet Orbán és Matolcsy mutatta be, mint kordokumentumot. Két nap múltán Matolcsy már fikciónak minősítette beosztottja írását. Érdemes szó szerint idézni a könyvből – 2011-ben vagyunk, amikor megroggyant a magyar pénzpiac.

 

„Amikor világossá vált, hogy itt nem egyszerűen egy spekulációs árfolyammozgásról van szó, akkor ért bennünket az élmény: a magyar pénzügyi összeomlás forgatókönyvét valaki már előre megírta. Frei Tamás, slágerkönyveket író szerző ugyanis éppen októberben jelentette meg azt az új könyvét (A Bankár címmel – a szerk.), amelyben rejtve, de részletesen elmeséli a forgatókönyvet, hogy egy pénzügyi támadás következtében miként kerül szorult helyzetbe Orbán Viktor és kormánya. (...) A könyvről a miniszter először a fiától szerzett tudomást (...) Matolcsy György egy éjszaka végigolvasta, ceruzával kijelölte azokat a részeket, amelyek a pénzügyi összeomlás forgatókönyvét, ha elbújtatva is, de elmesélik. (...) A hatoldalas kivonatot természetesen a miniszterelnöknek is azonnal átküldtük, aki ezek után néhány nappal javasolta Matolcsy Györgynek a Simor Andrással való találkozó azonnali megszervezését. (...) A krimibe ágyazott üzenet lényege, hogy a közelgő pénzügyi válságból Magyarország számára egyetlen kitörési pont van, ha a támadás leállításához valahonnan pénzt tudunk szerezni. A Frei-könyv szerint pénzt egyetlen helyről tudunk szerezni: Ha (sic!) Orbán Viktor Soros György segítségét kéri. (...) Máig nem tudjuk, hogy Frei Tamás könyvével üzenni és segíteni akart-e nekünk. Soros György mint végső megmentő behívása Frei könyvében azt jelzi, hogy megalapozottak voltak azok a hírek, amely szerint Magyarország pénzügyi támadására nagy amerikai befektető bankok esküdtek össze.”

Orbánék azóta is nagyüzemben gyártják az ellenségeket. Most éppen a tanároknak van jó esélyük rá, hogy az összeesküvők között találják magukat. A kérdés egyre inkább az, hogy vajon tényleg csak kommunikációs manőverezésről van-e szó? Nem lehet, hogy Orbán csak önmagát adja, és mindezt komolyan is gondolja?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.