galéria megtekintése

És épp Miskolc?

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 05. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Nem hozta lázba a kimaradt jelentősebb városokat, hogy a kormány két, kiemelten támogatott ipari nagycentrumot hoz létre az országban. Állítólag Győr és Miskolc nyerte el e státuszokat. Úgy látszik, hogy mindezt természetesnek fogadta el például a szintén szóba jöhető Székesfehérvár vagy az autógyára miatt esélyes Kecskemét is.

Győr esetében természetes folyamat egy állomásáról van szó, hiszen elsősorban a nemzetközi piac választotta ki magának a folyók városát. A kedvező földrajzi adottságok mellett megelőzte mindezt a szocializmusban is az Egyesült Államokba exportáló Rába „iskolája”, ahol a munkavállalók megtanulták a pontosság követelményeit, a minőség kérlelhetetlen feltételeit. A rendszerváltás küszöbén, majd azt követően az odatelepedő világcégek aztán magukhoz vonzották a külföldi beszállítókat, s megfelelő minőség és munkakultúra esetén a helyi vállalkozások jelentős része is haszonélvezője a beruházásoknak.

A piac szabadsága azonban – főleg Kelet- és Kelet-Közép-Európában – még meglehetősen korlátozott, a gyártási telepet kereső gazdasági versenymotorját rendre olajoznia kell a mindenkori kormánynak ahhoz, hogy a befektető itt foglaljon hont magának. Az unió bizonyos mértékig engedélyezi is a támogatások, a kedvezmények különböző formáit.

 

Most éppen a Land Rover autógyáráért folyik a harc a térségben, végleges döntés még nincs, de a hírek Szlovákia esélyeiről szólnak. A jelek szerint ők tudják a legkedvezőbb infrastrukturális és más versenyelőnyöket, keretfeltételeket kínálni. Még Magyarországon is bíznak benne, hogy itt fékez le a Jaguarjairól is ismert világcég. Előbb Szombathely környékén reménykedtek az érkezésében, azonban Győrt, sőt más városokat sem zárt ki a tulajdonos. Oda mindig szívesebben mennek, ahol a versenytársaik már megtalálták számításukat, de ebben a tekintetben Szlovákia is remekül áll. Egyelőre nem felénk jelez a Jaguar indexe.

Előnyt adni, idecsábítani sem könnyen lehet egy világcéget, mesterségesen itt tartani azonban még nehezebb. Miskolc és környéke sem esélytelen, hagyományai vannak az exportorientált gép- és vegyipari termelésnek, s ezáltal a hosszú tanulóidőbe kerülő igényes munkakultúra kialakulásának is, de az biztos, hogy Győrhöz, Székesfehérvárhoz vagy Kecskeméthez képest ebben a tekintetben hátrányosabb a helyzetük. A kormány által izomból támogatott duális képzés a munkakultúrát önmagában képtelen meghonosítani. A munkakultúra ugyanis sokkal több a szakszerűségnél.

Miskolc tehát részben hagyományai miatt, a város felemelése érdekében, foglalkoztatási, esetleg szociális okokból számíthat a nagycentrumi címre, s nem csak a gépiparban. Ebbéli státuszában sokkal több pénz lesz juttatható neki, s nem csak szociális forrásokból. Bár az az igazság, egy ilyen szerep az iparban is mindenekelőtt modernitást feltételez, s az évek óta a periférián élő emberek ebben a struktúrában sem fognak könnyen munkát találni maguknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.