galéria megtekintése

És a hajó áll

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 13. számában
jelent meg.


Nagy N. Péter
Népszabadság

A harmadik felvonás szabály szerint a végső igazságé. A döntő összecsapásoké. Értelmetlen lenne megismételnie az előző kettőt. Pedig tegnap ez történt. Mintha csak ugyanazok jöttek volna ki, mint akik az áprilisi választáson, a közönség pedig éppen azokon a helyeken hallgatott el vagy nevetett, mint akkor.

Ezek szerint azonban ez nem is felvonás volt, csak egy jelenet. Az első felvonást zárta le. A rendszerváltozás első felvonását. Azt, amelyben minden szereplő táguló perspektívákban kereste országa helyét. Ennek vége. Itt a függöny már nem arra szolgál, hogy felmenjen, lehetővé tegye, hogy más világokat is megismerjünk, magunkat ezekben legalább képzeletben elhelyezzük, hanem arra, hogy ránk terítsék.

Ilyenkor azt már nem érzékeljük, ha netán gyönyörű bíbor a színe, bársony az anyaga, csak azt, hogy hatalmas, nehéz és poros. Egy jó időre vége a játéknak. Az ellenzéket a most következő szünetben sokan – úgy, ahogy van – lecserélnék. Mint egy futballválogatottat néhány nagy vereség után. Jöjjenek a fiatalok! Nálunk ez a következő, még nagyobb megaláztatások jelmondata.

 

A politikai életben még speciális helyzetben is vagyunk. Huszonöt év múltán sem áll meg semmi a lábán, ami nem a rendszerváltás katarzisában született. A Fidesz sohasem ismerné el, de ez az egyik ereje. Az SZDSZ vétke pedig, hogy az évek során szétszaladt, otthagyta még a saját nevét is. Nincs és belátható időn belül nem is lesz liberális párt. A semmi köré nem kristályosodhat semmi új.

Ugyanez a helyzet a baloldalon. Ha a progresszív elkeseredés világgá kergeti az MSZP-t, aligha elképzelhető, hogy terem a helyére másik egység, amelynek természetes kontaktusa van szakszervezetekkel, bevonzza a béranyaságtól kezdve a szakképzésen át az energiapolitikáig az eliten kívül élők számára is kedvező megoldásokat. Ha így maradnak, akkor se fog menni ez, ha az SZDSZ nyomába szegődnek, lehetetlenné válik.

A semmiből nem lesz semmi. (Az MSZP behelyettesíthető e mondatban DK-val, Együtt-tel, hiszen kevésbé elvi, mint személyi összeférhetetlenségek hozták létre a három egységet.) A kormányzó erők számára is lezárult tegnap egy szakasz. Ezt követően valóban kormányozniuk kellene. Egyelőre csak hatalmon lévő erők, akik ezt a helyzetet nagy odaadással és sikerrel menedzselték. Kormányzásra még nem vállalkoztak.

Eközben az országon belüli fájdalmas szociális különbségek éppannyira nőttek, mint gazdasági, társadalmi lemaradásunk a környező államokhoz képest. Nincs okunk annak feltételezésére, hogy a jó szándékot és a lelkiismeretet nélkülözi az államot vezető elit. Ez esetben pedig nem viselheti el tovább, hogy épp azok a területek gyengülnek el – egészségügy, oktatás, szociális ellátás –, amelyek az emberek életének minőségét meghatározzák.

Hatalmuk megszilárdult, semmi sem akadályozhatja meg, hogy immár az emberek javára éljenek vele. Jelenleg ugyanis áll az ország nem túl testes hajója az óceán közepén, és diadalmasan tülköl. A hajófenékben az emberek inuk szakadtáig dolgoznak, hogy felül minden meglegyen, meg is van, de a hajó áll. Egyre inkább úgy tűnik, mintha színpadi díszlet lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.