galéria megtekintése

Értékmegőrző

7 komment


Boda András

Schmidt Mária azzal gratulált a frissen kitüntetett Bayer Zsoltnak: „Lovagkeresztet kapott a keresztes lovag, aki nem engedi, hogy értékeinket, hagyományainkat, érzéseinket és józan eszünket elveszítsük!” Szavainak, és így Bayer kitüntetésének is új jelentést adott aztán, hogy a Schmidt társelnökletével működő 1956-os Emlékbizottság kiadott egy közleményt. Abból ugyanis épp csak a tisztesség, a jó érzés, a józanság és az ésszerűség hiányzott.

A testület azt nehezményezte a közleményben, hogy „az elmúlt napokban több méltatlan támadás érte az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára szervezett emlékév előkészületeit.” Kezdetben még csak a baloldaliak, a liberálisok és a Jobbikot kiszolgáló médiumok összehangolt támadásáról írtak – bármiféle konkrétum nélkül. A bemelegítés után aztán felvették a ba­yeri tempót, és legott levonták a konklú­ziót: „negyed századdal a kommunista diktatúra bukása után ma is teret kapnak a kommunista és náci diktatúra lejárató kampányait megidéző sajtótámadások.” Mindebből a bizottság számára már adta magát a párhuzam: „tíz évvel ezelőtt a mostani 60. emlékévet támadó liberálisok semmi kivetnivalót nem találtak az ünnepen a védtelen tömegbe lövető Gyurcsány-kormány tevékenységében.”

Azt azért érdemes rögzíteni: nem az történt, hogy az ’56-os emlékbizottság egyik munkaülésén dolgozókra rátörték volna az ajtót a romkocsmák félhomályából előtámolygó balliberális újságírók csapatai. De még csak arról sincs szó, hogy – a példaértékű újságírói munkássága miatt kitüntetett hírlapíró fordulatainak egyikével – gyilkosnak, szarjankónak vagy épp kurvának nevezték volna a bizottság tagjait.

 

Egyszerűen annyi történt: kérdeztek.

Például azt, hogy miért költöttek el 50 millió adóforintot az ’56-os emlékév hivatalos dalával kapcsolatban, ha annak eredetisége erősen megkérdőjelezhető. Lapunk munkatársa arra is kíváncsi volt, mire költi azt az egymilliárd forintot a Külügyminisztérium, amelyet az emlékbizottságtól kapott? Miként fordulhat elő, hogy a már elvileg elkezdődött eseményekre pályázott utólag a tárca? Mi az oka annak, hogy a minisztérium – noha közérdekű-adatigénylésként tekintett a kérdéseinkre – mind a mai napig nem árulta el, pontosan mely nagykövetségen, mire, mennyit költenek? És egyáltalán: miként fordulhat elő, hogy az emlékbizottság enged megválaszolatlanul hagyni kérdéseket az emlékév ügyé­ben, miközben fröcsögve félti annak méltóságát?

Válaszok nincsenek. Mert már a kérdéseket is támadásnak veszik. Teszik ezt – ahogy ők írták – negyed századdal a kommunista diktatúra bukása után.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.