galéria megtekintése

Erősítés

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 27. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Akár meg is nyugodhatnánk, hiszen a kincstár kíméletlen ragadózóként ugrott rá azokra a képviselőkre, akiknek szabálytalanságuk vagy tavaszi leszereplésük miatt vissza kell fizetniük a kampánytámogatást az államnak. Adóhivatalunk sem tétlenkedik, máris elkezdte a pártokra kiszabott, be nem fizetett választási bírságok behajtását. És hogy teljes legyen a lelki békénk, az Állami Számvevőszék jelezte, az utolsó fillérig elszámoltatja a pártokat a kiutalt milliárdos kampánytámogatással.

Noha az erődemonstráció láttán az igazságos, az adóforintokat anyatigrisként védő állam képe bontakozik ki, azért jelezzük: ennél némileg összetettebb a helyzet. Mindenekelőtt azért, mert az állami gépezet most nem tesz egyebet, mint hogy – legalább látszólag – rendet próbál tenni ott, ahol a tavaszi parlamenti választás előtt a kormánypárt dúlt fel mindent szándékosan, érdekei szerint.

A Fidesz vezető politikusai és szakértői ugyanis pontosan tudták, hogy ha könnyítik a választáson való részvétel feltételeit, az induláshoz pedig még százmilliós támogatással is kedvet csinálnak, akkor megjelenhetnek a trükközők is. Épp ők ne tudták volna ezt? Az sem lepi meg őket, hogy az adóhivatal már most sejteni engedte: kétséges, mennyit sikerül majd behajtani a követelt legalább hárommilliárd forintból.

 

Általános kormánypárti álláspont volt tavasszal, hogy a demokráciát erősíti az új szabályozás, a fiatal, kis pártok megjelenése, hiszen szélesedik a politikai paletta. A demokrácia kiterjesztéséből azonban pillanatnyilag csak annyit látni: szándékosan kijátszhatóvá tették a választási rendszert, rejtélyesen szívódnak fel gyanús bizniszpártok, és adóforintok százmilliói tűnnek el nyomtalanul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.