galéria megtekintése

Erős nemek

0 komment

A szerk.

Mit gondolnánk arról, ha Terike vagy Celestine, mindegy, csoki­likőrtől elborult aggyal két akkorát vágna oda a pumpával vagy az epilátorral, mindegy, hogy nagy testű párja arca szilánkossá törik, de utóbb a férfi megbocsát, és élnek tovább szépen? Azt gondolnánk, hogy megesik az ilyen, aki férfi, feldolgozza. Kinek mi köze hozzá? Nem vallana érzéketlenségre ez a gondolkodás.

De ha mindez fordítva történik, ha a nagy testű ember töri össze a társát, akkor manapság mindinkább úgy gondoljuk, hogy Terike, Celestine vagy bárki megbocsáthat, de a közösség nem. A közösséget pedig – ez jó eset! – a bíróság képviseli, mint történt ez Kecskeméten, ahol Balogh József egykori Fidesz-képviselő és még egy rövid ideig polgármester úgy is felfüggesztett börtönt kapott, hogy áldozata és azóta is párja, ennek az ellenkezőjét kérte.

Nehéz volna körülírni, mit értsünk azon a „manapság”-on, amikor ez már nem lehet másként. De egyre érzékelhetőbb, hogy ha van méltóság, becsület, amire egyre inkább kényes a társadalom, az a nőké. Ezt bizonyítja az ombudsmannak a Balogh-ítélettel egy időben kiadott közleménye is, amelyben Székely László megállapította, hogy az állam elvi szinten már biztosította ugyan a választás lehetőségét az otthon szülés és az intézményi szülés között, nem bünteti az előbbit, azonban ez elvi lehetőség, nem valódi alternatíva, mivel a társadalombiztosítás nem támogatja az otthon szülést.

 

Nem elégséges tehát, hogy immár nem tiltanak valamit a nőknek, akik a kórházinál intimebb környezetben szeretnének életet adni gyermeküknek, segíteni is kell őket ebben. Mert jár nekik. Ez is új hang.

Ez is a „manapság”.

Ahogy az elkeseredetten felháborodott karé is az volt, amely ötvenöt év távlatából söpörte ki a nyilvánosságból Kiss László úszóedzőt.

Lelkierőre kapott a gyengébb nem. Mindannyian jól járunk vele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.