galéria megtekintése

Erőforrás-pazarlás hazánkban

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 02. számában
jelent meg.

Dr. Takács Imre
Népszabadság

A politikai elithez közel álló vállalkozások verseny nélkül egyre jobban gyarapodnak. Beszélhetünk-e fejlett piacgazdaságról akkor, ha a piac lényege, a verseny sok esetben nem érvényesül? A verseny biztosítja a hatékonyság növelését, megteremti azt is, hogy a gazdasági teljesítményt az erőforrások minimális mennyiségének felhasználásával érjék el. A verseny megvédi a fogyasztókat a nagyon magas árat kérő vállalatokkal szemben.

A piaci verseny az önköltség csökkentését, a termelékenység növekedését előidéző ötleteket is eredményez. A fejlett országok gyarapodásának egyik titka a jó ötletek keletkezése és eredményes hasznosítása. A magyar kormány kedvezményezett vállalatai a verseny hiánya miatt nem kényszerülnek a jó ötletekre, az erőforrások ésszerű felhasználására, a hatékonyság növelésére. Ezért minden olyan lépés, amely jelentős előnyhöz juttatja a kedvezményezett vállalatokat, az erőforrások pazarlását is eredményezi. Megalapozott tartós gazdasági növekedés csak az erőforrások hatékony működésével biztosítható.

Horst Siebert, a kieli egyetem professzora bebizonyította, hogy a piacok csak akkor tölthetik be szerepüket, ha megtámadhatók, ha van egy állandó félelem a versenytársaktól. A kormány által támogatott vállalatoknak nem kell tartaniuk a megtámadhatóságtól, így hazánkban torz piaci viszonyok alakultak ki. Érvényesül ugyan a piaci koordináció azon követelménye, amely szerint mellérendeltségi viszony van a vállalatok között és monetáris kapcsolatok jönnek létre, de a lényeg, a verseny hiányzik sok területen hazánkban.

 

A hatékonyság növelésére kedvezőtlen hatással van az is, hogy elsősorban jó képzettségű dolgozók vállalnak külföldi munkát. Még nagyobb gondot okoz, hogy a felsőfokú oktatási intézményekből kiszorulnak a szegény családok gyermekei. A javak méltánytalan elosztása miatt is súlyos probléma van az ösztönzés területén, ami a hatékonyságot csökkenti.

Végső soron a politikai elit piacgazdaságot veszélyeztető versenykorlátozó lépései, a külföldön munkát vállaló kiváló szakemberek, az oktatási rendszer hiányosságai, a méltánytalan jövedelemelosztás hosszú távon kedvezőtlen hatással van a gazdaság hatékony működésére, az erőforrások kihasználására. (Dr. Takács Imre szakközgazda, Hajdúszoboszló)

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.