galéria megtekintése

Erkélyjelenetek

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 17. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

HOKEDLI: Elegem van belőletek, itt fogok infarktust kapni miattatok! Hogy tőletek egy rendes filmet nem tud végignézni az ember, mert örökösen vinnyogtok, hogy ez kell meg az kell. De hát én kényeztettelek el benneteket úgy, hogy egy sima málnaszörpöt nem tudtok megcsinálni magatoknak. A szomszéd gyerek kolbászos rántottát süt reggelire, és megkérdezi az anyját, hogy félig vagy teljesen lágyan szereti a tojást. Felőletek én éhen is pusztulhatnék. De legalább itt hagynátok békén! Az egy szál cigimmel, este nyolckor. Amikor leülök ide a hokedlire. Ott van a nokedli az asztalon, apróra szaggattam, mert a nagy darabokat utáljátok. Rágjam is meg nektek? És miközben rágom, megígéritek, hogy nem tépitek ki a szívemet?! Nem faljátok le a húst apránként a nyakamról, nem húzzátok ki szálanként a hajamat? Legalább arra az öt percre nem lesztek, amíg ezt a rohadt cigit elszívom itt a hokedlin?

FÉRFIAS: Az egyiké tele van muskátlival. A másik kis nappalit rendezett be alig hat négyzetméteren, asztallal, vékony székekkel, termetes ruhásszekrénnyel. Rejtély, hogy mit tarthat benne. A ruha szétmállana a hajnali páráktól, novemberi ködöktől, téli hóviharoktól.

De emezé csupasz. Nem volt ott egy árva üres butykos, hamutartó, kijjebb rakott porrongy, semmi.

 

Szótlan volt, de udvarias. Megfejthetetlen. Lehetett volna rocksztár, multicég igazgatója, de matematikatanár is. Mindig egyedül jött meg este, egyedül ment el reggel.

Hogy „nője lett”, azt nem az erkélyajtón kikúszó, egekbe szökő, tán még a holdat is odébb mozdító boldog hangokból tudta meg a lakótelep népe. Bizonyosságot az jelentett, amikor hintaszék került az erkélyre, s mellé egy rózsaszín leander.

PENDELY: A kiteregetett ruhák sok mindent elárulnak. Ahogyan sorjáznak a zoknik, abból egy egész jellem kikövetkeztethető. Életutak változása is nyomon követhető a fregolik hullámzásából. Szobatiszta lett a gyerek. Emós a kamasz. Elköltözött a férj. Visszaköltözött. A rózsaszínű pamutbugyogó látszólag ok nélkül jelent meg a harmadik emeleti falak között kifeszített rafiakötélen. Városban ilyet nem hordanak már, ez falusi pendely. Viselőjét sokáig nem látta a telep népe. Ám a kánikulát megtörő vihar utáni hűvösben egyszer csak felbukkant az erkélyen. Törékeny, töpörödött, szürke kontyú, ezerráncú asszony. Tétován nézett körbe, ismerős sziluettek után kutatva.

De nem látott mást, csak szigorú, furcsa erkélyeket mindenütt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.