galéria megtekintése

Érdekes idők jönnek

6 komment

Galló Béla

Európát angolok, franciák, németek, spanyolok, olaszok, magyarok, lengyelek stb. alkotják, nem pedig „európaiak”. Integrációjuk stabil alapzatát a közös gazdasági érdekek adják: az a gondolat, hogy a gazdasági összefonódás tartósan csökkenti a háborúk esélyét. Ez jó gondolat; a politikai egységesülés, a „mélyülés” szükségszerűsége mégsem vezethető le belőle ­automatikusan. Ehhez legelőször is a szociális egyenlőtlenségeken kellene legalább valamicskét enyhíteni – ez ma itt a legmélyebb probléma, minden más csak ezután következik.

A Brexit kapcsán ez persze szóba sem kerül. Pedig a brit fejlemények világossá teszik, hogy az uniót immár nemcsak a fejlettek és a fejletlenebbek közötti gazdasági-társadalmi szintkülönbségek, hanem a fejlett országokon belüli szociális frusztrációk is feszítik. Nyugaton a jólét leépülésétől, nálunk a szegénység mozdíthatatlan tényétől rettegnek az emberek, a „fortélyos félelem” kísértete járja be Európát, a szociális sovinizmus kísértete. Mennyivel volna ez kevésbé nyugtalanító, mint a „kommunizmus kísértete”?

A Brexitre szavazókat mindenekelőtt e félelem motiválta. Szerte Európában ez táplálja az előretörő szélsőjobbot, szavazóik idegenellenessége mögött mindig ott lapul a szociális sovinizmus. A pulzáló gazdasági migrációtól nem csak a párhuzamos társadalmak kialakulása, a kultúrák összecsapása, nem csak a terrorizmus könnyített behatolása miatt félnek az emberek. Főleg a munkahelyeiket féltik, nota bene, nem csupán az Európán kívüli, hanem a régiónkból – legálisan – beáramlóktól is. Sőt mint a briteknél ez leplezetlenül megmutatkozott, tőlünk még jobban féltik. Kiváltképp az alsó középosztály érzi veszélyben magát, mert – ellentétben a munkanélküliekkel – nekik van még mit veszíteniük.

 

A kilépésre szavazó vidéki angol nyugdíjasokat lesajnálhatjuk persze, mondván, hogy nem értik már a világot, de mit kezdjünk azzal a trenddel, hogy a szélsőjobb táboraiban szignifikánsan nagy számban találhatók fiatalok? Ki merné azt állítani, hogy ha mondjuk a mediterrán országokban is lenne népszavazás, a fiatal munkanélküliek tömegei a maradásra szavaznának?

Kötve hiszem, hogy a szociális problémákra a föderatív Európa vagy a nemzetek Európája önmagában választ jelentene. Márpedig a Brexit kapcsán a fecsegő felszín – a politika és az általa vezérelt média – azt sugallja, mintha Európa kardinális kérdése ez volna. Nem az. Fontos ugyan a politikai hogyan tovább, de bármerre dől is el a politikai harc, ha nem előzi meg mégoly szerény és viszonylagos szociális kiegyenlítődés, akkor egyik változat sem lesz tartósan életképes.

Az európai szociáldemokrácia szemmel láthatóan nemigen tud mit kezdeni a fenti dilemmákkal. Tisztelet a ritka kivételeknek, az ellenerők nélküli nagytőke kötőfékén engedelmesen kókadozva a szociális kihívásokat „populizmusnak” bélyegzi, és megoldásként a föderatív fejlődést propagálja. Csakhogy az ilyen nagytőke ­európai föderációja (ideértve a többsebességes, az angoloktól búcsúzó, még inkább a németek vezérelte Európát is) a lehető legrosszabb változat: növelné a szociális feszültségeket, hizlalná az unió demokráciadeficitjét, a tradicionális középpártok bázisát pedig még tovább apasztaná. Nem állítom, hogy a nemzetek Európája kapásból jobb lenne, mert azt is illúziók nélkül – a szociális kihívásokat szem előtt tartva – kellene mérlegelni. Ám az butaság, illetve tudatos félreértelmezés, hogy egy ilyen irány automatikusan csakis jobboldali tartalmú lehet.    

A Brexittel, akár észleljük, akár nem, sok minden bezárult, és sok minden kinyílt. Előbb-utóbb választani kell a lehetőségek között. 

Október másodikán Ausztriában megismételt államelnöki választásra kerül sor. Ausztria Európa egyik leggazdagabb országa, amelynek ősztől lehet, hogy szélsőjobbos államfője lesz.

Érdekes idők jönnek.

A szerző szociológus

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.