galéria megtekintése

Érdekes

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 27. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

A hét emblematikus, enigmatikus és idioszinkratikus headline-ja minden kétséget kizárólag a „Lebukott a szarvasi Wall Street farkasa” (ad notam: „Hármat tojott a fekete kánya…”), a Békés Megyei Hírlap online-jának hangszerelésében. A cikkben ugyan nem esik szó sem Wall Streetről, sem farkasról, viszont az kiderül, hogy egy férfi, sőt FÉRFI raklapokat hamisított Szarvasutt. Sérelmére. Eleinte csak javítgatta azokat a raklapokat dél-alföldi telephelyén, javítgatta szorgalmasan, majd a jó üzlet reményében a jogtulajdonos engedélye nélkül, semmibe véve kvázi a védjegyoltalom alatt történő állást a raklapok tekintetében, vadul hamisítani kezdett.

Ennek a kirívóan közösségellenes magatartásnak végül a NAV pénzügyi nyomozói vetettek gátat helyszínre történő kiszállás, gyanúsítotti kihallgatás foganatosítása, majd sorozatos nyomozati cselekményeket követően az iratok vádemelési javaslattal ügyészség részére történő átadása módszerével.

Merné-e állítani ezek után valaki, bárki, akárki, teszem azt, hogy ne mondjam, a New York Times vagy horribile dictu a Washington Post, hogy Magyarország nem elkötelezett a nemzetközi normák és európai értékek – mint amilyen raklapok szerzői és szomszédos jogainak védelme – mellett? Mentén. Tekintetében.

 

Bár én éppenséggel tudnák visszafele és vica versa is érvelni: vajon nem-e annak a szappanos vízzel felületkezelt, igen csekély súrlódási együtthatót felmutatni képes lejtőnek az irányába mutat-e egyes összeszögelt deszkáknak ilyen szofisztikált jogi oltalommal történő körülbástyázása, amely lejtőn lefelé tartva óhatatlanul mindenféle hanyatlónyugatos válságjelenségekbe, úgyis, mint devizahitelekbe, buzifesztiválokba, darwinistákba, gyorséttermekbe és végső soron szakállas osztrák nőkbe ütközhetünk? És az ottan már a Kövér László-i értelemben vett háttérhatalmak Simicska Lajosnál is kevésbé transzparens, antidemokratikus működési területe, a rokokódekadencia pöcegödrincéje, amelyet mi a lehető legnagyobb ívben szeretnénk elkerülni, Keletről egyébiránt, a rendelkezésünkre álló minden eszközzel, lett légyen az legott Szentmihályi Szabó Péter-verseskötet avagy Takaró Mihály-monográfia.

(Én erre az egészre egyébként, mint Orbán az ukrajnai háborúra, elsősorban gazdasági kérdésként tekintek. Nem értékközpontúlagosan, bár sokáig úgy volt, hogy az lesz a tuti, de valahogy zsákutcába jutott az értékelvűség az utóbbi néhány hétben, és most már, ha hiszik, ha nem, az érdeket kell nézni, elsősorban. Tehát azt nézem. Fegyelmezetten. Szóval: mennyi?)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.