galéria megtekintése

Építők! Építők!

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 08. számában
jelent meg.


Cseri Péter
Népszabadság

Próbálom megfejteni az MKB Bank szponzorációs logikáját. Nem könnyű, mert épeszű támogató az élsport világában igen ritkán lép olyat, amit a tavaly ősszel állami tulajdonba került pénzintézet tett, nevezetesen megvonta nevét és pénzét a veszprémi profi kézilabdaklubtól. Attól a gárdától, amely a legnépszerűbb csapatsportágakat tekintve a hazai kínálatból – ideértve a női kézilabdát és a férfivízilabdát is – ma az egyetlen, amely világszínvonalon teljesít.

Vajon mivel lehettek elégedetlenek a pénzintézet döntéshozói? Kudarcként élték meg, hogy a Bajnokok Ligájában tavaly „csak” a Final Fourig, idén pedig „csupán” a nagydöntőig jutottak Nagy Laciék? A logikus az lett volna, hogy az elmúlt tíz évben folyamatosan nyitva tartott pénzcsapot – amelyen kétmilliárd forintot csorgatott a veszprémiekhez – nem pont a cél előtt zárja el a banki szponzor.

Nem árt leszögezni: az MKB visszavonulásának nincs köze ahhoz, hogy a csapat mögött álló legnagyobb támogató az Orbán Viktorral jelenleg nem éppen szívélyes viszonyban lévő régi barát, Simicska Lajos, a klub elnöke pedig az ő jobbkezének számító Fonyó Károly. Azt, hogy a háborúba fordult barátságnak nincs köze az MKB kiszállásához, onnan tudjuk, hogy Kálomista Gábor, a klub társadalmi elnöke lapunkban visszautasította a feltételezést, amely szerint az állami bank lépése mögött politikai okok húzódnának meg. Márpedig ő csak tudja, Kálomista barátsága a regnáló kabinettel töretlen.

 

A szurkolók persze tamáskodnak. A közösségi portálokon néhányan odáig merészkednek, hogy a Fidesz-kormány bosszújaként értelmezik az állami bank visszavonulóját, miután idén februárban a bakonyi megyeszékhely Kész Zoltán megválasztásával lecserélte az addigi kormánypárti parlamenti képviselőjét ellenzékire. Mások a „simicskátlanítás” egyik újabb fejezeteként értelmezik az MKB kivonulását: e szerint ezzel a lépéssel valójában Simicskán akartak ütni egy nagyot. Még ha így volna is, aligha lenne több mindez egy jelképes legyintésnél, hiszen az állami pénzintézet támogatása a klub büdzséjében az elmúlt időszakban már a tíz százalékot sem érte el. Különben is: méltó lenne a kormánypártokhoz vagy az állami bankhoz, hogy ilyen kisstílű lépéssel bosszantsák a régi szövetségesből lett új ellenségeiket?

A veszprémi szurkolókat egyébként nem izgatja különösebben az MKB távozása, mint ahogy az sem, hogy melyik támogató cég nevét viselve ülhet majd fel – reményeik szerint akár már jövőre – a kézilabdavilág trónjára a csapatuk. Akadt már elég névadó szponzoruk a Bramacon, a Fotexen, az MKB-n át az aktuális MVM-ig. Ha a jövőben netán egy világcég venné a nevére a klubot, a drukkerek akkor is a legelső szponzor, az alapító cég, a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat nevét skandálják majd a lelátón. Egy régóta nem létező cégét. A szurkolóknak ugyanis nincs érzékük se a politikához, se a marketinghez, csak a valódi játékhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.