galéria megtekintése

Ennyire futotta

4 komment


Fekete Gy. Attila

Értem én, hogy egy tízszázalékos támogatottságú ellenzéki pártnak minden lehetőséget meg kell ragadnia, ha politikai ellenfelén üthet egyet, de olykor azért nem ártana előbb tízig számolni. Végiggondolhatták volna a szocialisták is a hétvégi sajtótájékoztatójuk előtt, hogy a nyilvánvalóan sokak tetszését kiváltó ötletük valóban olyan jó-e. Nem üthet-e vissza, mint Kunhalmi Ágnes bevándorlással kapcsolatos sokat idézett kijelentése, amely szerint „ez a probléma egy álprobléma, ez nem létezik, ez a Fidesz által generált hiszti és műbalhé”.

De Kunhalmi legalább ott és akkor egy, még sokak által igaznak vélt állítást fogalmazott meg. Ugyanez már aligha mondható el, a hétvégén az önkormányzati törvény módosítását kezdeményező Márton Roland MSZP-alelnökről. Ő a közéleti tisztséget betöltők méltóságának védelmében azt szeretné elérni, hogy már a gyanúsítással szűnjön meg az emberöléssel gyanúsított önkormányzati képviselők mandátuma, amit a közgyűlés a következő ülésén kötelező erővel rögzítsen is.

Mártonnak a hasonló esetekben inkább bal- és a balliberális képviselők által hangoztatott ellenvetésre, hogy tudniillik az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, még a képviselőket is, volt gyors válasza. Szerinte „a gyilkossággal meggyanúsítottak előzetes letartóztatásukkal többet is vesztenek, mint önkormányzati mandátumokat, a nyomozó hatóság tévedése esetén pedig az állam kártérítéssel tartozik, aminek figyelembe kell vennie minden jogtalan sérelmet”.

 

Neki legyen mondva. Azért aki ült már ártatlanul előzetesben, majd végigcsinálta az évekig tartó pereskedést az állammal a jogtalan sérelemért őt megillető kártérítésért, aligha intézné el ezt a kérdést olyan egyszerűen, ahogy azt Márton tette. De ez a legkisebb baj ezzel a kezdeményezéssel, amit persze könnyű kézzel vethettek papírra a szocialisták, hiszen jobb esélyekkel indulna a trójai faló az epsomi derbyn, mint amekkora sanszuk nekik van arra, hogy bármely ötletükből ebben a ciklusban törvény lesz.

Nyilván nem is gondolták komolyan. Remélhetőleg. Mert ha igen, azzal, hogy „már a gyanúsításkor szűnjön meg az emberöléssel gyanúsított önkormányzati képviselők mandátuma”, azt is mondanák, hogy a rablóké, a tolvajoké, az adócsalóké, az okirat-hamisítóké és a pedofileké viszont megmaradhat. És akkor, hogy is lesz ez az országgyűlési képviselőkkel? Ha esetleg egy honatya keveredik gyilkosság gyanújába, vele mi lesz? Őt ugyanis meg se gyanúsíthatják, amíg a T. Ház fel nem függeszti a mentelmi jogát.

Értem én: miután a Fidesz pénteken mondvacsinált indokokkal minden önkormányzati méltóságában megtartotta az emberöléssel gyanúsított Gál Rolandot, gyorsan előrántották a Fidesz amúgy méltatlan  fegyverét: a személyre szabott jogalkotást (ez esetben jogkezdeményezést), és nem gondoltak bele, hogy ami szerintük a Fidesztől ostoba és mocskos, az mástól is az.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.