galéria megtekintése

Ennyi változott

3 komment


Tanács István

Állás nélkül maradna a kisteleki tankerületi igazgató, mert a tanárlázadásra adott békülékeny válaszként a kormány átalakította a Kliket: egy nagy Klikből lett 59 kisebb, és azt hangoztatták, hogy közelebb kerül így a döntéshozatal az iskolákhoz. Azt nem is ígérték, hogy visszakerül – hogy például az igazgatóválasztás ügyében valaha is döntő szavuk lehet újra a tantestületeknek. De még azt sem, hogy az iskolavezetők visszakapják munkáltatói vagy gazdasági jogosítványaikat. Mégis úgy látszott, tett valami csekély engedményt az állam – egészen addig, míg dönteni nem kellett azoknak az iskolaigazgatóknak a sorsáról, akiknek lejárt az ötéves megbízatásuk.

Az, hogy az engedékeny kormányzat 59 kis Kliket hozott létre, azzal jár, hogy ennyibe kell összevonni a korábbi 198 tankerületi igazgatóságot. Csakhogy ezáltal sarzsi nélkül marad száznál több jó fideszes káder, és mint mindenki tudja, a hatalom nem hagy senkit az út szélén – az övéi közül. Így tűnhetett föl a kisteleki tankerületi igazgatónak, hogy éppen most pályáztatják a szegedi Deák Ferenc Gimnázium igazgatói posztját. Természetesen pályázott rá a régi igazgató és egy ott tanító angoltanár. Sebbel-lobbal beadta pályázatát a székeszűnő tankerületi igazgató is.

Az iskolai dolgozók és diákok – tantestület, diákönkormányzat, közalkalmazotti testület – egy áldemokratikus színjáték keretében véleményt formálhatnak a pályázatokról. Úgy szokták szépen mondani, hogy összehasonlítják a jelöltek pedagó­giai programját, és mindenki szavaz arról, hogy alkalmasnak tartja-e az illetőt a poszt betöltésére. Ez szépen hangzik, de az érintettek véleményét már az önkormányzati fenntartás idején is magasról letojták, csak akkor még nem a kormánypárt, hanem a község(város)házi többség tartotta fenn magának a tanárok és diákok akaratával szembeni döntés jogát.

 

A Deákban nem az eddigi igazgatót, hanem az angoltanárt tartotta legalkalmasabbnak a pedagógusok többsége. A tankerületi igazgatónak viszont már a pályázata is formai hibás volt a pályáztatást lebonyolító iskolai tanács szerint, mert a határidőre nem adott be erkölcsi bizonyítványt. Ebből többen arra következtettek, hogy sebbel-lobbal született az elhatározás, amit nemcsak a pedagógiai program minősége sínylett meg, hanem az erkölcsi bizonyítvány sem érkezett meg időre. A tanárok jelezték ezt a szegedi Klik-igazgatónak, ő azonban kijelentette, hogy be kell fogadni a pályázatot, noha a kiírás hangsúlyozottan nem adott lehetőséget hiánypótlásra. Voltak még aranyos epizódok, a klikes pályázó például a futballtagozatot akarja fejleszteni a két tannyelvű gimnáziumban.

Írtak levelet a tanárok Balog miniszternek is, hátha érdekli, hogy a klikes pályázónak törvénysértő a pályázata, de nem érdekelte. A tantestület, a diákok és a szülők augusztus elejéig bizonytalanságban voltak, amikor is az Emmi eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, mintha a többi jelölt is törvénysértően pályázott volna, a biztosan törvénysértő pályázat szerzőjét pedig megbízta egy évre az iskola vezetésével.

Igaz, a köznevelési törvény szerint ezt nem is kell indokolnia semmivel. Ebben végképp nincs egy tétova gesztusnyi változás sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.