galéria megtekintése

Emút négy

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 23. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Pintér Sándortól tudjuk, hogy az önkormányzati cégek tartozása 1002 milliárd forint, s elkerülhetetlennek látszik az újabb önkormányzati adósságkonszolidáció.

A belügyminiszter múlt heti vallomása után megkérdeztünk tucatnyi várost arról, hogy az önkormányzat cégeinek mekkora a tartozásuk. A többség nem válaszolt, vagy ha igen, akkor a valósnál nagyságrenddel jobb adatokat osztott meg velünk. Többen arra hivatkozva nem feleltek, hogy sok munka utánajárni a számoknak.

Szerintünk viszont egy városvezetőnek, illetve az önkormányzat pénzügyi tótumfaktumának csípőből kell tudni erre a kérdésre a választ, s ha mégsem, akkor az illető hazudik vagy ostoba. Minden más munkakörben e két ok egyike is elegendő a kirúgáshoz, a politikában viszont mindkettő nélkülözhetetlen alapképesség.

 

Tegyük hozzá: az önkormányzati cégek adósságának jelentős része 2010 előtt jött össze, ezért elsőre talán érthetetlen, hogy a kormánypárti városvezetők miért nem mondták meg az őszintét, és miért nem „emút nyócéveztek” válaszukban. Vélhetően azért nem, mert az „emút” négy évben ott folytatták, ahol az ócsárolt elődök abbahagyták.

Tudván, hogy a település eladósítását immár jogszabály tiltja, tovább adósították az önkormányzati cégeket. Azt gondolták, az állam ezt is rendezi.

A választók egyszer majd rájönnek, hogy az ő adójuk lesz több, a nettójuk meg kevesebb a presztízsberuházásoktól és a barátoknak juttatott milliárdoktól. És akkor majd arra is rádöbbennek: az állam én vagyok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.