galéria megtekintése

Emlékbútor

0 komment


Doros Judit

Nézegetem a régi varrógépet, azon töprengek, vajon keresztben vagy inkább hosszában férne-e el ­rajta egy csecsemő. Masszív ­jószág, idős szolnoki cipésztől vettem jó pár évvel ezelőtt. Amikor elhoztuk, még utoljára végigsimította, s azt mondta, jól vigyázzunk rá, nem kevés bőrdarabot illesztett össze rajta húsz-harminc esztendő alatt. Most virágok és kerámiák trónolnak rajta, de állja a sarat. A gép behajtva, a zárófedél patent, simán kiszolgál még így újabb negyedszázadot.

Aztán itt van a barokkos nagy fotel, amibe belesüppedhetne egyszerre akár két ember is. A huzata kissé megfakult, a faragott oroszlánfejeket még a dédpapa tenyere érintette, koppanós botja most is ott lóg a karosszék háttámlájára akasztva, mintha csak arra várna, mikor tesznek sétát a parkban megint. De pihenésre kiváló, szunyókálni is lehet benne, ha nem tiltja a szabályzat.

Kellene-e vajon nekik az írógépem? A régi, fekete Zeta, amelyre regényeket álmodtam, de novelláknál hosszabbra sosem futotta. Ez teljesedett be rajta, tárcaember lettem, könnyű szellőfutam, néhány villanás, semmi bonyolult, szövevényes cselekmény, szerelmi história. Az m betűt már nem is üti, le se tudnám írni, hogy „szerelem". A „flört" viszont simán kijönne. A „csalás" igen, a „fájdalom" nem. „Ma" helyett csak „tegnap". Esetleg a „jövő", ha manapság számítana sokat ez a fogalom.

 

Odaadnám vajon a százéves festett porcelán virágtartót, amelybe a nagyanyám monogramja van belevésve? A szekrényt, amelyben nagyapám egyetlen sötét posztóöltönye árválkodott megannyi munkásnadrág, kikeményített fehér vászoning között? Az asztalt, ahol fekete kendős öregasszonyok ilyenkor karácsony előtt már a harmadik, negyedik kiló csigatésztát is megsodorták barnára koptatott, sűrűre bordázott csigacsinálójukon? A hokedlit, ahová péntek esténként tepsiszámra kerültek a pogácsák, amit mifelénk persze csak bogácsának hívtak, mert a „pé"-t meghagyták az úri népeknek?

S tányér kell-e? A kocsonyás, aminek az alján ott a festett piros pipacs. Jó volt találgatni, hogy a rezgő csülökbőr vagy a ropogós füldarab mögül izzik-e fel a különös szín, ha odaértünk az opálosan áttetsző, dermed húslé aljára. A sütis, amire a dióval megszórt, félhold alakban kimetszett, aranyló Kossuth-kifliket halmozták. Vagy a kék ibolyás, zománcozott tál, amin a szilvás bukták, diós patkók, túrós lepények sorakoztak vasárnap ebéd után.

Mit adjunk ezek közül egy mentőállomásnak? Jelesül a siófokinak, amelyik hirdetésben kér bútorokat vagy bármi mást, amit használni tud. Amelyiknek egy uniós pályázat után nem maradt annyi pénze, hogy a felújított épületet illőn berendezze, s fizetett hirdetésben kell kérnie asztalt, széket, fotelt, s tán még virágos vázát is, hogy a pompázó pipacsok láttán feldobódjék az elfáradt mentőstekintet.

Van sodrófánk, nem is egy, három. Különféle nagymamáktól örököltük, akik azt mondták, nekünk már könnyebb életünk lesz.

Ezeket hová postázzuk?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.