galéria megtekintése

Emberhullám

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 16. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Egy rendezett menekülttábor is borzasztó hely. Akkor is, ha a lakók kapnak élelmet, a gyerekek oktatást, esetleg időnként kijárhatnak a szomszédos nagyvárosba. A sátrak akkor is átmenetiek, és nélkülözik az otthonosságot. Akkor is, ha a régi lakók kis konyhakertet telepítenek eléjük.

Ettől még a tábort drótkerítés veszi körül és őrtornyok. Vannak szociális munkások, sok segítő is bejöhet, de az élet rettenetes, nehezen elviselhető. Az újságíró megjelenése itt valóságos szenzáció. Jártam egy másik helyen is, már a török oldalon, ahol a helyiek a házukban szobát szabadítottak fel egy-egy Szíriából menekült családnak.

Találkoztam a határvárosban magányosan kószáló kisfiúval, aki naponta másik helyi családnál kapott ételt, szállást. Iskolába persze nem járt. A „miért jött el?” kérdésre ugyanazokat a válaszokat kaptam. Lövöldözés, banditatámadás a falu ellen, a munkalehetőség hiánya. Mert nem volt remény arra, hogy a beteg gyerek hozzájusson az életfontosságú gyógyszerhez. Ezek az én tapasztalataim a menekültkérdésről, és nekem nem is a legrosszabb jutott.

 

Törökország mára megtelt. Ezt üzente az ország kormánya a minap Európának. Valóban. Több millió menekült, migráns, megélhetési vándor, nevezzék őket akárminek, él az ország területén, és menne tovább gazdagabb tájak felé, ahol jobb életet remél. Sokuknak van ott már valakije, hozzájuk csatlakoznának. Homályos fogalmaik lehetnek az európai életről, tejjel-mézzel folyó világokba igyekeznek, el az ismerős háborúból, üldözésből, megalázások, nélkülözés elől. Vajon be kell fogadni a családot, amelynek az a baja hazájában, hogy a gyereke nem jut orvossághoz, kezeléshez? Indokolt-e őket menekültként kezelni, vagy csak megélhetési vándorok? Ezt döntsék el a mindentudók.

Európa rettegve és értetlenül szemléli a feléje tartó emberhullámokat. Idegen kultúrájú, vallású, az ő elvárásai szerint hiányos civilizációjú migránsokat lát bennük a keresztyén lelkületű politikus, aki kivont karddal, szögesdróttal óvná tőlük a hont. Micsoda idiotizmus elhinni, hogy ettől rettennek meg és fordulnak vissza!

Számunkra megdöbbentően sokan, valójában eddig kevesen értek el ide. Ahhoz képest, ahányan vannak Törökországban, s ahányan készülnek esetleg Törökországon át Európába. Amit a mi földrészünk kormányai eddig tettek, az semmire sem elég. Most legalább a török területen lévők körülményein kellene javítani, hogy a nélkülözés ne lökje őket tovább, kifelé. És ez is csak felületi kezelés. Az emberhullámokat valóságos politikai cunami sodorta el hazájukból.

Szíriában, Irakban az elzúgott forradalmak, a vallási ellentétek, polgárháborúk. A legutóbbi évtizedek gyilkos válságainak kialakulásában részes és haszonélvező az úgynevezett Nyugat is. Benne Törökország. És ne legyen félreértés: Magyarország is. És a hullámot nem lehet megállítani. Talán lehetne csillapítani a hatását, ha a tehetősek sürgősen tenni, adni próbálnak. Ez jobb lenne a szögesdrótnál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.