galéria megtekintése

Elvtársurak

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 03. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Sötétben bujkáló vörös kis könyvecskék kerülnek elő mostanság, bennük állampárttagsági bélyegekkel, akkurátus bejegyzésekkel, minden szépen lekönyvelve, ahogyan az illik. Gazdáik ma már harcos antikommunisták, két kézzel szavazták meg például 2011 decemberének utolsó napjaiban a T/5005-ös névvel elhíresült „megbélyegző törvényt”, amely kimondja, hogy az MSZP utódpártként felelős a kommunista rendszer bűneiért, a szovjet megszállásra épülő erőszakos hatalomátvételért, a börtönért, a gyilkosságokért.

Mi több: „...a régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán osztozik mindazon felelősségben, mellyel az állampárt terhelhető.” Ez az utóbbi azért elég fontos mondat. A mostani szocialisták között ugyanis szép számmal vannak olyanok, akik már csak zsenge koruk okán sem lehettek tagjai a hajdani munkáspártnak, esetükben személyi folytonosságról nemigen lehet beszélni. Ellentétben például a fideszes Martonyi Jánossal, aki 1989-ben lépett be az MSZMP-be, amikor privatizálási kormánybiztossá nevezték ki.

Ebben az évben már jócskán akadtak olyanok, akik nem befelé, hanem bizony kifelé igyekeztek a pártból, aki ekkortájt lépett be, annak vagy a valóságérzékeléssel akadtak komoly problémái, vagy az ambíciói voltak átlag felettiek. De párttag volt Tállai András mostani belügyi államtitkár is, aki a helybéliek információi szerint az egyik mezőkövesdi MSZMP-alapszervezetet erősítette lelkesen. A borsodi fideszes országgyűlési képviselőjelöltek majdnem fele (hétből három) MSZMP-tag volt. Van köztük, aki az ezzel kapcsolatos kérdések elől inkább egyfajta illegalitásba vonul – mondják, azt sem árt gyakorolni manapság.

 

Félreértés ne essék: eredendően nincs baj azzal, ha valaki az állampárt tagja volt, vagy annak egyik intézeténél dolgozott, mint mondjuk Kövér László, aki a MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetének munkatársa volt egy ideig. Aki belépett, haladt előre, aki nem, az narancsot se kaphatott karácsony előtt pult alól, mert arról se volt információja, merre van a pult. De azt mindenki eldönthette, kell-e neki a narancs, vagy beéri az otthoni fonnyadt almával. És sokan beérték inkább az utóbbival. Őket akkor még nem lúzereknek hívták.

Azzal van a baj, hogy bizonyos urak ma könnyedén elfelejtik: valaha ők is elvtársak voltak. S úgy csodálkoznak rá az orruk alá tolt vörös kis párttagkönyvre, mint nászéjszakán a vőlegény a menyasszony rég elveszett ártatlanságára. Ha a „komcsi” szót hallják, mindenki eszükbe jut róla, kivéve saját magukat. Sőt ők a leghangosabbak, lelkesen túlkompenzálnak, nehogy más véletlenül feltegye a kérdést: te, komám, hogy is volt azzal az állampárti múlttal?

Mert akkor szemlesütve kellene elismerniük, amit az ifjú férj is kénytelen belátni ott, a nászágy ropogósra vasalt lepedőjén. Hogy egyszerre bizony nem lehet emennek látszani, de amannak maradni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.