galéria megtekintése

Elvittek egy évet

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 07. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

A Fidesz nem tett egyebet 2014. április 6-i, kétharmados választási újrázása óta, mint megerősítette címbeli közlésünket. Ezt az országot ugyanis azóta legfeljebb üzemeltetik, de semmiképp sem kormányozzák.

Pedig a hatékonyság emblémájaként bemutatott Orbán Viktor irányít. Csakhogy kár érdemi eredményt várni attól a politikustól, akit láthatóan jobban érdekel találomra kiválasztott NB II-es futballmeccs, mint a szociálpolitika. Ettől nem függetlenül, az egyetlen kormányzóképes erőként pozicionált Fidesz–KDNP ma épp annyira tűnik alkalmasnak a misszióra, mint egy ceruzaelemes robotpuli. Az úgynevezett pártszövetség klasszisainak annyira zaklatott ma a viszonya a valósággal, mint az MTVA-nak az igazsággal. Az érintettek rendíthetetlenül használják a 2006-ban kifejlesztett kommunikációs szoftverüket. Az utastájékoztató hangok, úgyis mint vigyázat, az ajtók záródnak, fantáziagazdagságával ismételgetik, hogy szocialista brókerbotrány, korrupt baloldal, miközben az úgynevezett elmúlt nyolc év már öt éve elmúlt.

Ám ez nem tűnik fel az illetékeseknek, nem úgy a közönségnek, amely mind jobban távolodik el az önmaga nívó alatti paródiájává váló Fidesztől. Teszi ezt gyorsan, hiszen a párt legalább sebessé tette a politikai idő folyását. Hiszen ki emlékszik már a drogteszt őrült ötletére? Hol van már André Goodfriend? Mennyit beszélünk a fideszes politikusok magyarázhatatlan vagyonosodásáról? Vida Ildikón kívül ki a másik öt az amerikai kitiltási listán? És az megvan, hogy a Quaestor-botrány hogyan söpörte ki Simicska Lajos szánkóját a nyilvánosságból?

 

Nem említünk további ügyeket százszámra, de fölösleges is lenne, mert az összképen nem változtatnának. Azon épp azt látjuk: egyre rosszabb hellyé teszik ezt az országot. Olyan hellyé, ahol a miskolci polgármester levelet ír, hogy ne osszanak meleg ételt a településen az éhes gyerekeknek, mert más miatt szeretne helyet kapni a hírekben. Olyan hellyé, ahol L. Simon László államtitkár a megyei lapban örömködik azon, hogy a kormány felújítja a mellékutat, amelyik családi panziójuk mellett halad el. Olyan hellyé, ahol a förtelmes Quaestor-botrányba senki nem bukik bele akkor, amikor százmilliókat veszítenek el az adófizetők pénzéből, és a külügy milliárdokat menekít gyanús módon a cégtől. Olyan hellyé, ahol megszüntetik a felelősséget, ha miniszter, Fidesz-elöljáró, V. kerületi potentát, haver mahinál, de az utolsó forintot is elveszik, ha szerencsétlen, nyomorult, éhező követ el valamit, ami miniszter, Fidesz-elöljáró, V. kerületi potentát, haver szerint nem helyes. Olyan hellyé, ahol képviselők tömege hiszi el: politizálni, azaz lenni annyi, mint kommunikálni. Olyan hellyé, ahol a hatalom nem hisz semmi másban, csak a hatalomban.

Ám mindez együtt sem jelenti azt, hogy a Fidesz ne nyerhetne választást 2018-ban, majd 2022-ben és aztán újra. Mindez épp csak azt jelenti: szép tempóban haladunk tovább.

Sietünk sehonnan semerre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.