galéria megtekintése

Elveszíti jellegét

28 komment


Hargitai Miklós

Aki nem érti, hogyan lehet Magyarországon a politikából meggazdagodni, tanulmányozza Orbán Viktorék történetét. Elég egyszerű. Kezdje a Mester utcai kétszobás bérleménnyel, amelyet 1991-ben a Haris közben (Budapest legelitebb utcájában) egy frissen felújított, 135 négyzetméteres, négyszobás önkormányzati bérlakásra cserélhettek. 1994-ben a luxuslakást 560 ezer forintért megvásárolták az önkormányzattól. 2002-ben az a Kékessy Dezső vette meg ezt tőlük 63 millióért, akit mindenféle diplomáciai múlt nélkül Orbán tett párizsi nagykövetté. Olcsón venni, drágán eladni, a közösből nagyot markolni, politikai szívességgel vagy közvagyon közbeiktatásával fizetni – a recept régi, de azóta is működik.

Működött már a székházügy idején is: 1992-ben titkos kormányhatározattal a Fideszt és az MDF-et kistafírozták könnyen értékesíthető állami ingatlanokkal. A három épületből az egyik, az ún. Tiszti Kaszinó azonnal elkelt 1,53 milliárdért, a pártokat még az áfa megfizetésétől is mentesítették. A vételárnak a Fideszre jutó egy része átment rokoni-baráti cégecskékbe, például­ (a Simicska Lajos, Varga Tamás és Kövér Szilárd nevén lévő ­Quality Invest Rt.-n keresztül, üzletrészvásárlás képében) Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző Dolomit Kft.-jébe.

A föld is szépen hozott a konyhára. Nézzük Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége sárazsadányi földjeit: megvéve 1997-ben 100 ezerért, nyolc évvel később 12 millióra értékelve – ez 120-szoros értéknövekedés –, közben 12 milliós állami támogatás a szőlőhegyre vivő aszfaltút kiépítésére, szőlőtelepítés szintén állami kedvezménnyel. Vagy vegyünk egy másik esetet: Orbán egyik herceghalmi lekötelezettje 2000-ben vásárolt Felcsúton egy 54 hektáros földet Nagyné Mohos Klára Ibolyától és testvérétől 5,5 millió forintért. Egy év múlva a föld Lévai Anikóé lett hatmil­lióért. Ugyanabban az évben az állam vett Mohoséktól egy mind­össze háromhektáros, szintén termőföld besorolású felcsúti területet bő tízmillióért: végül urasan meg lettek fizetve, de az állam állta a számlát.

 

Végezetül egy példa a közelmúltból: 2011-ben Orbán Győző egyik cége 155 millióért megvette az alcsútdoboz-hatvanpusztai majorságot, amely nemcsak Nárcisz kutya otthona, de sajtófotók alapján Orbánék családja is használja. A birtokot a közbeszerzési milliárdokkal kitömött Mészáros Lőrinc cége azonnal visszabérelte 20 évre előre. Ángyán József volt államtitkár szerint pont annyiért, amennyiért Orbán édesapja hozzájutott – vagyis a miniszterelnöki családnak gyakorlatilag ingyen hullott az ölébe az egykori állami uradalom.

A következmény: a magyar haza lassanként elveszíti ország jellegét. Ma már inkább egy piramisjátékhoz hasonlít, amelyből a csúcson ülők folyton kifelé lapátolják a pénzt, a szisztémát pedig odalenn azok működtetik a befizetéseikkel, akik még mindig hisznek a közteherviselésben, az állampolgári felelősségben meg a többi tündérmesében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.