galéria megtekintése

Elverve

4 komment


F. Szabó Emese

A kormány látszólag roppant takarékos és fegyelmezett. Elvégre évek óta tartja magát a három százalék alatti államháztartási hiányhoz. Ami azért már valami – főleg a nagy sikerű elődökhöz képest, akik egyszer sem voltak képesek teljesíteni a kitűzött, háromszázalékosnál egyébként jóval magasabb hiánycélt. Mondjuk, nem is nagyon voltak efféle céljaik. A mostani kormány takarékoskodása és fegyelmezettsége megmutatkozik a bürokrácia csökkentésében is. Elvégre az sem akármi, hogy több ezer köztisztviselőnek kötnek útilaput a talpára.

Kár, hogy ez az egész egy nagy humbug. A maastrichti hiánycélt azért kellene tartani, mert minden uniós tagállamnak törekednie kell az eurózóna felé, s az ehhez szükséges feltételek betartása kötelező. Ám a kormányt egyáltalán nem érdekli az eurózóna – s nem csak azért, mert mostanában nem túl szexi téma ez. A kormányt csak az érdekli, nehogy túlzottdeficit-eljárás induljon Magyarország ellen, hiszen az veszélyeztetné az uniós források lehívását. Ami pedig mindennél fontosabb.

Az sem igaz, hogy elkötelezetten küzd a bürokrácia leépítése ellen. Mert ha ez így lenne, akkor több év alatt a feladatok átcsoportosításával organikusan csökkentené az államapparátus valóban túlzott létszámát. Megszűnnének a felesleges automatizmusok és párhuzamosságok. Ám most az a helyzet, hogy gyorsan el kell tüntetni hatezer embert, pontosabban hatezer tételt a bérlistáról. A feladatokat majd szétdobják a megmaradtak között, és a felszabadult forrást át lehet csoportosítani.

 

Valójában a kormány működését sokkal inkább a mértéktelenség jellemzi. Nincs ugyanis semmi, amire önmagának nemet mondott volna az utóbbi években, és mindent megtesz annak érdekében, hogy valahogyan forrást találjon az újabb ügyekre. Vizes világbajnokság? Naná. Stadionok? Hogyne. Állami tulajdon szerzése közműcégekben, bankokban, vállalatokban? Simán. Költségvetési bűvészkedéssel, szociális, egészségügyi, oktatási források visszafogásával mindig adódik néhány tízmilliárd forint. És ez mindent felülír.

Az elégedetlenkedők, a rendszer kárvallottjai módszertani váltással kikerülnek a statisztikákból. Megszűnt a létminimum-számítás, az új módszertan pedig összehasonlíthatatlan az előzővel. A munkanélküli-statisztikát értelmezhetetlenné teszi a több százezer közmunkás beiktatása a rendszerbe. A tanárok, nővérek bajkeverő és fizetett ellenzéki zavarkeltő képében kerülnek be az állami híradásokba. S ha így sem teljesen kerek a labda, akkor jön még egy kis plakátkampány a működő reformokról. És már minden rendben van. Van még elverni való pénz.

Petelei István A jutalom című novellájában egy béres megmenti a földesúr fiát, s ezért száz aranyat kap. A feleségével egy tehenet akar venni a pénzből, de a béres addig ünnepli a falubeliekkel a nagy szerencsét, amíg az utolsó garast is el nem isszák. A béres végül hajnalban a kocsmából hazafelé menet felköti magát. Egyre többször olvasom újra ezt a novellát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.