galéria megtekintése

Elvárások

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 07. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

„A rendőrség lebőgött, a bíróság volt kénytelen nekik idézni az alaptörvényből” – írtuk, miután a bíróság jogtalannak minősítette az Orbán Viktor háza elé Juhász Péter által meghirdetett tüntetés betiltását. Az Együtt alelnöke csak egy húszfős demonstrációt jelentett be, lényegében egy nyílt színi sajtótájékoztatót, melynek végén a miniszterelnöknek szánt leveleket adtak volna át.

Budapest rendőrfőkapitánya azonban megtiltotta a demonstrációt. Indoklása szerint a kormányfő XII. kerületi otthonának környéke kertvárosi, sűrűn beépített családi házas övezet, távol a forgalomtól. A résztvevők beláttak volna a kertekbe, a házakba, „ez pedig köztudomásúan azzal jár, hogy a lakók nem élvezhetik pihenésüket”, nem állna módjukban „kitérni a rendezvényen elhangzó közlések elől”, sőt ingatlanjuk megközelítése is akadályba ütközne. A magánélet sérelmének veszélye a főkapitány szerint a gyülekezési jog korlátozását indokolja.

Nem ez az első eset, amikor a rendőrség mondva csinált indokokkal próbált meg betiltani egy demonstrációt. Elég, ha csak a Magyar Gárda különböző néven előtűnt reinkarnációira gondolunk. Rendre betiltotta a rendőrség a Hősök terére meghirdetett gárdista avatásokat, alig komolyabb és alaposabb indoklással, mint hogy ott az előjelek alapján esetleg törvénysértések lesznek. A bíróság viszont ezt a hozzáállást minősítette törvénysértőnek, és minden alkalommal felhívta a rendőrség figyelmét, hogy ne prejudikálja az esetleges törvénysértést. Majd ha bekövetkezik, lépjen fel a gyülekezési joggal visszaélőkkel szemben.

 

A rendőrség azonban nem azért gyárt ostobábbnál ostobább tiltó határozatokat, hogy a bíróknak munkát adjon és magát jól lejárassa. Persze hogy ismerik a rendőrség vezetői a törvényt. Tudják ők, hogy mikor tilthatják meg a bejelentett utcai demonstrációkat! Azt is, hogy „...a sűrűn beépített családi házas övezet...”, ahol a demonstráció miatt „...a lakók nem élvezhetik pihenésüket...”, „...nem állna módjukban kitérni a rendezvényen elhangzó közlések elől...”, nem érv.

Csakhogy a mindenkori politikai hatalomnak időnként vannak elvárásai. Hol több, hol kevesebb. „Ne masírozzanak a Hősök terén a fasiszták” (értsd: a Magyar Gárda), „ne illegessék magukat buzik (a melegek) az Andrássy úton”, és hasonlók például. És a rendőrség mindenkori vezetői szervilizmusból, félelemből vagy annak a biztos tudatában, hogy a bíróság majd úgyis megváltoztatja a döntésüket, akkor miért ők ütközzenek a politikusokkal, rendre meg is felelnek ezeknek a nyíltan törvénysértő elvárásoknak.

Ők hivatalban maradnak, a törvényességet pedig úgyis helyreállítja a bíróság a határozatuk hatályon kívül helyezésével. Vagy ha nem, akkor végül is jól döntöttek, és minden rendben van.

Most már csak azt lenne jó tudni, hogy bizonyos demonstrációk betiltásán kívül még milyen elvárások fogalmazódnak meg a rendőrség felé? És hogy a rendőrség vajon a büntető- és a szabálysértési ügyekben is ugyanilyen könnyű kézzel teljesíti-e azokat?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.