galéria megtekintése

Eltolt bicikli

10 komment


Pető Péter

Nincs egyetlen oktatásügyi probléma sem ebben az univerzumban, amelyet meg lehet oldani Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár menesztésével.

Ezt csupán azért fontos rögzíteni, mert ilyen alkalmakkor követik egymást a gyors értékelések, hogy tudniillik a kormány megijedt a miskolci tüntetéstől, meghajolt az ellenállás előtt és így tovább. Még arról az apróságról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy egyetlen tüntető sem azért ment az utcára, senki nem azért írt alá petíciót, hogy Czunyinét leváltsák, így ez az aktus eleve nem lehet semmilyen hatással a konfliktusra. A baj ugyanis nem Czunyiné, hanem az oktatás rendszerszintű, egy nemzedék jövőjét eltemető problémahalmaza.

Orbán Viktor az államtitkárcserével nem erre reagált, hanem elvégezte a rutinmunkáját. Kidobta kormányából azt, aki a rábízott területet nem tudta pacifikálni.

 

Czunyinénak amúgy is kevés köze van Orbán találmányához, az oktatási szörnyeteghez, amelynek emblémája a Klik. Ahhoz a nemzeti szégyenhez, hogy 2016-ban Magyarországon nincs kréta és papír az iskolákban, kikapcsolják a fűtést, nincs rendes internet. Persze lehet mondani, hogy ne vessük össze magunkat azokkal, akik már programozni tanítják a srácokat, de épp ezt kell tennünk, mert az élet úgyis ezt teszi majd. És nem az a baj, hogy idehaza nem tudunk olyan feltételeket garantálni, mint a finnek vagy a britek, hiszen ez természetes: erről szól az egyenlőtlenségek igazságtalansága. A feldolgozhatatlan ebben az egészben az, hogy nincs is szándék arra, hogy minden elérhető forrást e súlyos differenciák csökkentésére vagy legalább a távolság növekedésének megakadályozására fordítsunk. Ehhez akkor nincs pénz meg akarat, amikor milliárdos közvetett állami támogatást kap a felcsúti meg a kisvárdai futball-luxusrészleg. E két valóság összevetése pedig nem demagógia, hanem nemzeti minimum.

Mert az nem lehet, hogy azzal el lehessen tagadni a legfontosabb közszolgáltatásokról, így az oktatásról és az egészségügyről szóló vitákat, hogy demagógia meg elmúlt nyolc év és rezsicsökkentés, hogy aztán majd tényleg akkor ébredjünk, ha mind a Mészáros Lőrinc Szabadegyetem diákjai leszünk.

Mert többre kell tartanunk ezt az országot annál, mint amilyenné oktatási rendszerét formálják. Azt látjuk, hogy ha az ellenzék nem is, az érintettek képesek félelmetesnek látszó erőt mutatni. Legalábbis a kormány azonnal reagál, ha a szűken vett politikai rendszeren kívülről érkező kihívás éri: visszavonja például a netadó tervezetét, ha tízezrek világítanak egyszerre a telefonjukkal az éjszakában. E példa azért is tanulságos, mert akkor is a jövőt próbálta legyőzni a kormány, miként évek óta az oktatásban.

Akkor elég nagy volt az erő ahhoz, hogy a kormány eltolja a biciklit. Most viszont még állhatatosan teker szembe a tüntetőkkel: a holnapunkkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.