galéria megtekintése

Elszórják

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 31. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az államnak nagyon sok pénze van, ezermilliárdokat költ, de nem úgy viselkedik, mint a gazdagok. Ők nagyon vigyáznak a pénzükre. Sokszor érthetetlen kicsinyességgel verekszenek szabad szemmel alig látható összegekért. Maguk keresték a vagyont, ragaszkodnak hozzá. Az állam nem így. Költ és sanyargat ugyanazokkal az elnagyolt mozdulatokkal. E lapszámunkban is szembesülünk mindkettővel. Közpénzeket kezelő cégek, illetve önkormányzat százmilliós könnyelműségre ragadtatja magát, ha a miniszterelnök veje a partnere.

Ő harmadannyi befektetéssel három és félszer nagyobb területet és négyszer annyi kikötőt szerzett, mint egy hasonló paraméterekkel, de tiszta piacon megkötött üzlet vevője.

E mentalitás része, ahogy az állam bánik embereinek luxusigényeivel. Ezerszer több autót rak a vezető tisztviselők alá, mint ahány például Svédországban fut ilyen funkcióban, és ennek csak az egyik oldala, hogy ott összesen egy, nálunk pedig ezer. És ez még nem a vége. Az állami flotta ugyanis folyamatosan nő, jeléül annak, hogy mennyire tiszteletlenül bánik a hatalom pénzzel.

 

Könnyen veszi el, és aztán költi, ha számára kedves célt talál. E ponton kell emlékeztetni arra, hogy beiktatása után, 2010 júniusában az Orbán-kormány 9 pontos akcióprogramot vezetett be. Ennek intézkedései közül csaknem a legnagyobb mértékben (93 százalék) az állam kiadásainak csökkentését, ezen belül az állami autó-, telefon- és bútorcserék leállítását
értékelték a Századvég kutatásában az emberek. Meg kell őket újra kérdezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.