galéria megtekintése

Elsötétítés, felvilágosodás

4 komment


Dési András

Húzzátok fel a csuhást a Gloriosára, onnan papoljon, ha van mersze! – a türingiai város dómja körül tüntetők hangosan röhögnek egyik társuk beszólásán. A fenyegetés Ulrich Neymeyr püspöknek szól, ő az, akit az Alternatíva Németországnak (Alternative für Deutschland, AfD) nevű populista-jobboldali párt szimpatizánsai az 500 éves harangra küldenének.

Neymeyr püspök nem ijed meg a csődülettől, s kitart döntése mellett: amikor a menekültekkel szembeni fegyverhasználatot propagáló AfD esti demonstrációra hívja híveit, lekapcsolják a székesegyház díszkivilágítását. A dóm nem szolgálhat díszletként olyan pártnak, amely a menekültek ellen kampányol, amely nem emberként kezeli azokat, akik segítségre szorulnak.

Németországban a katolikus és az evangélikus egyház egyre inkább politikai szereplővé válik. A püspökök többsége úgy érzi, hogy meg kell szólalnia a társadalmat feszítő és megosztó kérdésben. Hogy éppen akkor kell felebaráti szeretetet hirdetniük, amikor egyre több verbális és fizikai támadás éri a menekülteket.

 

Minap a szászországi Clausitzban fogadták ellenségesen a menedékkérőket. Buszukat körbevéve azt kiabálták, hogy „Wir sind das Volk!", mi vagyunk a nép! Ezt a jelszót skandálták azok a keletnémet százezrek is, akik 1989-ben az utcára vonultak, s elindították az egykori NDK összeomlását. A sors fintora, hogy a szlogent 2014 óta az AfD-vel sok szempontból rokon, a Nyugat úgynevezett iszlamizációja ellen fellépő civil kezdeményezés, a Pegi­da tüntetői kezdték el harsogni. A hétvégén a szászországi Bautzenben egy menekültszállásnak kijelölt szálloda égett le. A lángokat ujjongva ünnepelte a magát a népnek nevező csőcselék.

A március 13-i, Angela Merkel kancellár és CDU-elnök politikai jövője szempontjából sorsdöntő tartományi választások előtt a katolikus egyház és az AfD viszonya feszült. Reinhard Marx bíboros, a Német Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint az AfD politikusai, élükön Frauke Petry pártelnökkel gyűlöletre uszítanak, velük lehetetlen párbeszédet folytatni. Petry nyomban visszalőtt azzal, hogy egyes katolikus méltóságok többet törődnek a muzulmán menekültekkel, mint keresztény híveikkel. S elérte azt, amit Marx bíboros nem szeretett volna: a katolikus egyház igenis párbeszédet folytat az AfD-vel. Az AfD-s katolikusok csalódottak, szerintük a párbeszéd elutasítása a biblia megtagadásával ér fel. Többen az egyházból való kilépést fontolgatják.

Marx bíboros kétségkívül átlépett egy határt. Az egyháznak nem feladata Németországban, hogy pártokat minősítsen. Az AfD és a Pegida a püspökök szemében azonban a demokráciát veszélyezteti. Üzenetük úgy szól, hogy tisztességes keresztény ember nem támogatja az AfD-t és a vele hasonszőrűeket. Lényegében azt mondják, amit a múlt héten Ferenc pápától Mexikóban lehetett hallani: aki hidak helyett kerítéseket épít, az nem keresztény. Nagyon erős, megosztó és meghökkentő üzenet, de ilyen időket élünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.